Onderzoekers van Universiteit Twente in Enschede hebben een mogelijke correlatie tussen COVID-19 en de ziekte van Parkinson ontdekt. Momenteel is het onduidelijk of er ook een direct causaal verband is tussen deze ziekten. Nanobiofysicus ir. Slav Semerdzhiev ontdekte in vitro dat het SARS-CoV-2 N-eiwit inwerkt op het eiwit α-synucleïne, en de vorming van amyloïd fibrillen versnelt, waarvan bekend is dat ze aan de basis staan van het ontstaan van de ziekte van Parkinson. Wetenschappelijk vaktijdschrift ACS Chemical Neuroscience besteedde aandacht aan dit onderzoek.
Specifiek onderzochten de Twentse wetenschappers in testbuisjes de werking van de twee meest voorkomende eiwitten van het SARS-CoV-2 virus in relatie tot α-synucleïne. Het bleek dat SARS-CoV-2 spike-eiwit (S-eiwit) geen effect heeft op α-synucleïne-aggregatie, terwijl SARS-CoV-2 nucleocapside-eiwit (N-eiwit) het aggregatieproces aanzienlijk versnelt.
Het injecteren van N-eiwit in SH-SY5Y-cellen verstoorde de α-synucleïne proteostase en stimuleerde apoptose, stelden de onderzoekers vast. En wanneer het N-eiwit en α-synucleïne beide werden geïnjecteerd in Parkinsonmodellen in vitro bleken er twee keer zo veel cellen af te sterven. De onderzoekers denken dat directe interacties tussen het N-eiwit en α-synucleïne de moleculaire basis kan zijn achter een mechanisme waarbij SARS-CoV-2 de kans op de ziekte van Parkinson kan vergroten.
Referentie