Het Zorginstituut heeft via het Veelbelovende Zorg-programma een subsidie van 4 miljoen euro toegewezen aan wetenschappers van het UMC Utrecht. Met dit geld zal onderzoek worden gedaan naar het effect van hersenstimulatie op het motorisch herstel van personen die een beroerte hebben gehad. Als deze behandeling effectief en veilig blijkt, zal deze worden vergoed door de zorgverzekering.
Elk jaar worden circa 40.000 Nederlanders getroffen door een beroerte, waarna vaak langdurige klachten ontstaan. Mensen kunnen na een beroerte bijvoorbeeld moeite hebben met het bewegen van hun armen en/of handen, wat een grote impact heeft op hun dagelijkse activiteiten. Voor dit type klachten bestaat op dit moment geen aangetoond effectieve behandelingsmethode. Met de subsidie van het Zorginstituut zullen neuroloog Bart van der Worp, revalidatiearts Anne Visser-Meily en neurobioloog Rick Dijckhuizen gaan onderzoeken of het motorisch herstel na beroerte kan worden verbeterd met hersenstimulatie.
Het Veelbelovende Zorg-programma van het Zorginstituut wijst subsidies toe aan onderzoek naar veelbelovende behandelingen. Het huidige onderzoek van het UMC Utrecht volgt op de eerdere B-STARS-studie, waarin 60 patiënten met beperkte beweging in hun arm en hand na een beroerte succesvol behandeld werden met hersenstimulatie. Na de behandeling bleken de patiënten beter in staat om hun arm in te zetten bij dagelijkse activiteiten, zoals aankleden, het optillen van een kop koffie en het uitvoeren van huishoudelijke taken. De patiënten gaven daarnaast aan dat de behandeling een positief effect had gehad om hun kwaliteit van leven.
De onderzoekers voeren hersenstimulatie uit middels transcraniële magnetische stimulatie (TMS). Hierbij wordt een magnetische spoel tegen een specifieke plek op het hoofd gehouden, waarna het onderliggende hersengebied geremd of geactiveerd wordt. Bij dit onderzoek wordt een deel van de motorische cortex gestimuleerd, omdat dit hersengebied verantwoordelijke is voor de aansturing van de armen en handen. Waarom deze methode effectief is bij beroertes is niet duidelijk, wellicht herstelt TMS de balans tussen de twee hersenhelften. Of dat inderdaad het geval is zal worden onderzocht door het UMC Utrecht.
Aan de nieuwe B-STARS-2-studie zullen honderden patiënten met een beroerte meewerken en de studie zal plaatsvinden in de helft van de Nederlandse revalidatiecentra. De afdelingen revalidatiegeneeskunde, neuro-beeldvorming en neurologie van het UMC Utrecht zullen samenwerken met het doel om de eerste behandeling te ontwikkelen die effectief de motorische klachten die ontstaan na een beroerte kan verminderen.
Referentie
Persbericht UMC Utrecht. Hersenstimulatie moet zorgen voor beter herstel na beroerte. 4 april 2023.