Levodopa is de meest effectieve behandeling voor de motorische symptomen van de ziekte van Parkinson, maar langdurige orale toediening kan gepaard gaan met motorische fluctuaties en hinderlijke dyskinesie.1 Fase III-onderzoek toonde aan dat een experimentele subcutane infusie van levodopa/carbidopa als aanvulling op een orale behandeling de symptomen van dyskinesie kan verminderen.2 Tijdens EAN 2024 presenteerde Nelson Lopes, MD (NeuroDerm Ltd., Rehovot, Israël) de uitkomsten van een subgroepanalyse, waarin de deelnemende patiënten werden gestratificeerd naar verschillende kenmerken.3
De primaire analyse van de fase III-studie (BouNDless) naar de werkzaamheid en veiligheid van subcutane infusie van levodopa/carbidopa (ND0612) toonde aan dat behandeling met deze experimentele therapie als aanvulling op orale behandeling met levodopa, een extra 1,72 uur per dag (95%-BI: 1,08-2,36) zonder hinderlijke dyskinesie opleverde in vergelijking met orale levodopa/carbidopa in week 12 van de behandeling.2
BouNDless was een internationale, gerandomiseerde, dubbelblinde fase III-studie onder patiënten met de ziekte van Parkinson. Patiënten kwamen in aanmerking voor deelname als zij 30 jaar of ouder waren en bij hen de ‘off’-fase minstens 2,5 uur per dag duurde. Tijdens de ‘off’-fase kunnen plotselinge stijfheid, tragere bewegingen en niet-motorische symptomen optreden door een verminderde respons op de dopaminerge behandeling.
Deelnemers werden na een ‘open-label’-inductiefase 1:1 gerandomiseerd tussen: (a) subcutane infusie van ND0612 volgens een geoptimaliseerd schema en orale behandeling met placebo; of (b) orale behandeling met levodopa/carbidopa en subcutane infusie van placebo. De primaire uitkomstmaat was de verandering in de duur van de dagelijkse ‘on’-fase zonder hinderlijke dyskinesie tussen het moment van de randomisatie (‘baseline’) en het einde van de dubbelblinde fase.
In de huidige subgroepanalyse werden de patiënten gestratificeerd naar de volgende kenmerken: leeftijd (<65 en ≥65 jaar), geslacht (man en vrouw), BMI (gemiddeld >25,7 en ≤25,7 kg/m2), land (VS en Europa/Israël), mediane duur van de ‘on’-fase zonder hinderlijke dyskinesie (≤12,1 en >12,1 uur per dag), levodopadosis voorafgaand aan de start van de behandeling met ND0612 (<700, 700- 1.500, 1.500-2.000 en ≥2.000 mg). In deze subgroepen werd voor beide behandelgroepen het verschil in de duur van de ‘on’-fase zonder hinderlijke dyskinesie bepaald tussen ‘baseline’ en week 12. Daarnaast werd de veiligheid van de behandeling per groep geanalyseerd.
In totaal werden 259 patiënten geïncludeerd in de subgroepanalyse. In de gehele populatie leidde de behandeling met ND0612 als aanvulling op orale behandeling met levodopa tot een extra 1,72 uur ‘on’-fase per dag (95%-BI: 1,08-2,36) zonder hinderlijke dyskinesie in vergelijking met orale levodopa/carbidopa in week 12 van de behandeling.2 De subgroepanalyse toonde aan dat dit effect homogeen over de subgroepen.
Het aantal gerapporteerde (ernstige) ongewenste voorvallen was over het algemeen gelijk in alle subgroepen. In alle subgroepen waren reacties op de infusieplaats de meest voorkomende ongewenste voorvallen bij behandeling met ND0612 . Er werden er geen klinisch relevante verschillen waargenomen in de frequentie van ongewenste voorvallen waarin de onderzoekers in het bijzonder geïnteresseerd waren, zoals dyskinesie, hallucinaties of vallen, tussen de subgroepen.
In de internationale fase III-studie (BouNDless) werden de werkzaamheid en veiligheid van subcutane infusie van levodopa/carbidopa onderzocht bij patiënten met de ziekte van Parkinson die dagelijks minstens 2,5 uur ‘off’-tijd ervoeren. In de huidige analyse werden de uitkomsten van verschillende subgroepen uit deze studie onderzocht.
Het gemiddelde behandeleffect was homogeen over de verschillende subgroepen en er werden geen relevante verschillen in veiligheid waargenomen.