Op het 10e congres van de Europese Vereniging voor Neurologie (EAN) in Helsinki werden tussentijdse analyses gepresenteerd van de PEARL-studie naar migrainepreventie in de klinische praktijk. In die studie wordt de effectiviteit van fremanezumab als migrainepreventie onderzocht. Nieuwe gegevens wijzen erop dat staken en heropstarten van de behandeling mogelijk negatieve gevolgen kan hebben. Fremanezumab wordt op de Europese markt gebracht door farmaceut Teva met de merknaam AJOVY®.
In de PEARL-studie wordt specifiek onderzocht wat de gevolgen kunnen zijn van het opschorten van de behandeling. Sommige vergoedingsautoriteiten bevelen aan, of stellen zelfs verplicht, dat de preventieve behandeling met fremanezumab na één jaar continugebruik wordt gepauzeerd.
In Nederland berekent het Zorginstituut dat er naar schatting jaarlijks tussen de 2700 en 3600 patiënten met chronische migraine in aanmerking voor een CGRP-remmer. Fremanezumab is een van drie goedgekeurde middelen in deze categorie, en wordt sinds november onder voorwaarden vergoed door de zorgverzekering. Een van die voorwaarden is dat patiënten met chronische migraine na 6 maanden met de CGRP-remmers stoppen als het aantal migrainedagen per maand dat zij daar last van hebben, niet ten minste voor de helft minder wordt. Voor episodische migraine worden CGRP-remmers in Nederland vooralsnog niet vergoed.
De subanalyse van de PEARL-data uit de klinische praktijk¹ onderzocht de gevolgen van het stopzetten en heropstarten van de behandeling met fremanezumab op het aantal maandelijkse migrainedagen (MMD) bij volwassen patiënten met episodische of chronische migraine. De data tonen aan dat het pauzeren van de behandeling met fremanezumab, een monoklonaal antilichaam dat werkt op het calcitonine gen-gerelateerde peptide (CGRP)-traject, kan leiden tot een potentiële toename van het aantal maandelijkse migrainedagen na het stopzetten van de behandeling. Ook kan er een verminderde effectiviteit optreden bij het hervatten van de behandeling in vergelijking met de eerste behandelingscyclus, waardoor de last voor de persoon die met migraine leeft, nog groter wordt.
Meer dan 40% van de patiënten ervoer een snelle verslechtering van hun migraine (>=50% toename in het aantal maandelijkse migrainedagen) in de maanden 1 en 2 na het stoppen. Het percentage patiënten dat een afname in maandelijkse migrainedagen van >=50% bereikte op maand 1 en maand 3 was respectievelijk 49,0% en 58,9% in de eerste behandelingsperiode (vóór het staken van de behandeling) versus een lagere effectiviteit van 35,7% en 45,5% in de tweede behandelingsperiode (na het opnieuw starten van de behandeling).
Bij de presentatie van de gegevens zei Dimos Mitsikostas, hoogleraar neurologie aan het Aeginition ziekenhuis in Athene: “De analyse van de PEARL-studie is belangrijk voor clinici die mensen met episodische en chronische migraine behandelen, omdat het laat zien dat het stopzetten en heropstarten van de behandeling bij sommigen van hen de vooruitgang in het omgaan met de aandoening kan verstoren. Het is belangrijk dat we ons laten leiden door het bewijsmateriaal en een meer gepersonaliseerde behandelingsaanpak hanteren en geen ‘one size fits all’-strategie om mensen met migraine langdurig te helpen.”
Hoewel toonaangevende hoofdpijn-organisaties richtlijnen en consensus verschaffen voor het starten en escaleren van migraineprofylactische therapieën, ontbreekt het op dit moment aan degelijk bewijs om therapie stop te zetten. De richtlijnen van de European Headache Federation (EHF) suggereren om een pauze te overwegen na 12-18 maanden onafgebroken behandeling, maar als dit nodig wordt geacht, moet de behandeling worden voortgezet zo lang als nodig is². Een overzicht van de literatuur suggereert om profylaxe met CGRP-traject mAbs te stoppen als er geen resterende behoefte lijkt te zijn voor migrainepreventie, wat minder zou zijn dan vier MMD’s³. Verschillende vergoedingsvoorwaarden in Europa dragen ook bij aan deze inconsistenties, waarbij sommige landen een behandelpauze van een jaar voorschrijven, ondanks beperkte ondersteunende gegevens.
Fremanezumab is geïndiceerd voor de profylaxe van migraine bij volwassenen die ten minste 4 migrainedagen per maand hebben. Fremanezumab is beschikbaar als een injectie van 225 mg/1,5 ml met één dosis in een voorgevulde spuit of, in sommige landen, in een voorgevulde pen. Er zijn twee doseringsopties beschikbaar: 225 mg eenmaal per maand toegediend als één subcutane injectie (maandelijkse dosering), of 675 mg eenmaal per drie maanden (kwartaaldosering), die wordt toegediend als drie subcutane injecties. De injectie kan worden toegediend door een zorgverlener of thuis door een patiënt of verzorger. Er is geen startdosis nodig om de behandeling te beginnen.
Referenties