Het Maastricht UMC+ doet onderzoek naar het gebruik van een speciale echo-robot waarmee onderbrekingen in de bloedstroom opgespoord zouden kunnen worden. Hiermee kunnen verstopte bloedvaten worden gedetecteerd en bijvoorbeeld een bloedpropje. Dit proces kost slechts een aantal minuten.
Wanneer er mogelijk een bloedvat in de hersenen verstopt is, is het cruciaal dat dit snel wordt vastgesteld. Normaal gesproken wordt dit met een CT-scan gedaan, waarmee met röntgenstraling een driedimensionaal beeld van je lichaam wordt gemaakt. Een CT-scan is echter wel duur en moet altijd in een ziekenhuis plaatsvinden. De echo-robot kan daarop mogelijk een goed alternatief bieden.
De echo maakt gebruik van geluidsgolven met een hele hoge frequentie –niet hoorbaar voor mensen- om naar het lichaam te kunnen kijken. De geluidsgolven gaan voor een deel door je lichaam, maar worden door sommige oppervlakken tegengehouden. De golf wordt ook tegengehouden wanneer deze op een bloedpropje ‘landt’. Daardoor kan een afwijkende bloedstroom in de hersenen worden gedetecteerd.
Normaal gesproken voert een getrainde laboratoriummedewerker zo’n echo uit, maar nu heeft het MUMC+ dus een nieuwe technologie ontwikkeld; de echo-robot. De patiënt wordt in een standaard gelegd waarbij aan beide kanten van het hoofd een referentiestickertje wordt geplaatst. Daar tegenaan staat het echoapparaat. De echo-golven worden gestart en de echo-robot kijkt vervolgens of er bloedstromen worden gezien met het echoapparaat. Wanneer dat gebeurd, wordt het signaal daar verder geoptimaliseerd. Als dit signaal aan twee kanten gelijk is, is er geen verstopping aanwezig en stroomt het bloed goed door. Is er maar aan één zijde een signaal? Dan is er zeer waarschijnlijk iets aan de hand.
Momenteel wordt er gekeken of de echo-robot net zo betrouwbaar is als een CT-scan of een echo-onderzoek die wordt uitgevoerd door een laborant. Deze testen vinden plaats op de Spoedeisende Hulp of ‘de Vaatkamer’ van het MUMC+. Als de echo-robot zo goed blijkt te werken als wordt gehoopt door de onderzoekers, kan deze ook in de ambulance worden ingezet. Dan hoeft er niet meer worden gewacht tot aankomst in het ziekenhuis voor een bloedprop kan worden gedetecteerd.
Bron
Maastricht UMC+. Echo-robot spoort verstopte bloedvaten in de hersenen op.