Nieuwe geneesmiddelen voor migraine blijken voor het overgrote deel vooral uitgetest te worden op een nogal eenvormige groep proefpersonen. Er zou meer diversiteit moeten komen in de klinische studies die voorafgaan aan een goedkeuringsprocedure, bepleiten Antoinette Maassen van den Brink en Linda Al-Hassany, twee migrainewetenschappers van Erasmus MC in Rotterdam. Medisch vaktijdschrift The Lancet Neurology publiceerde een opinieartikel van hun hand.
Veel migrainemiddelen worden als eerste in de Noord-Amerikaanse markt uitgetest, en het blijkt dat de klinische studies daarbij een te homogene studiepopulatie includeren, betogen de twee onderzoekers. Medicijnen worden hoofdzakelijk uitgetest op proefpersonen die Amerikaans, vrouwelijk en blank zijn, met een gemiddelde BMI van 30 of hoger. Maar dat wil niet betekenen dat het medicijn automatisch even goed werkt op mensen met een andere sekse, postuur, etniciteit en leeftijd.
“Etniciteit, geslacht, body mass index en leeftijd hebben met name invloed op de farmacokinetiek. Karakteristieken als sekse hebben echter ook invloed op de farmacodynamiek in het lichaam. Het lichaam van een Amerikaanse vrouw van 50 reageert anders dan dat van een kleine dunne Japanse man van 35”, schrijven Al-Hassany en Maassen van den Brink. Zij pleiten voor de inclusie van meer verschillende patiëntengroepen in geneesmiddelenstudies.
De roep om meer diversiteit in wetenschappelijk onderzoek naar ziekten en geneesmiddelen, niet alleen voor migraine, klinkt al langer. Bij migraine gaat het echter om veel patiënten. Er zijn wereldwijd meer dan 1 miljard mensen met migraine en het komt in alle uithoeken van de wereld even vaak voor. Dat maakt de markt voor migrainegeneesmiddelen interessant voor farmaceuten.
Referentie
Al-Hassany L, Van Den Brink AM. Targeting CGRP in migraine: a matter of choice and dose. Lancet Neurol. 2020 Sep;19(9):712-713. doi: 10.1016/S1474-4422(20)30282-9. PMID: 32822621.