Poeptransplantatie kan darmflora van MS-patiënten verbeteren en zo hun ziektelast verlagen

oktober 2021 Medisch onderzoek Willem van Altena

Veel patiënten met MS hebben te maken met een verstoord darm microbioom. Om dat tegen te gaan zou een Fecale Microbiota Transplantatie (FMT) –een poeptransplantatie- kunnen helpen. Daarbij wordt verdunde ontlasting van een gezonde persoon via een slangetje in de dunne darm van de patiënt ingebracht, en vervolgens zorgen de bacteriën in de donorpoep ervoor dat de darmflora zich herstelt. Onlangs is in Amsterdam UMC locatie VUmc een onderzoek gestart waarbij 10 mensen met MS behandeld worden met een FMT.

Coronapandemie

Eigenlijk had dat onderzoek begin 2020 al van start moeten gaan, maar de coronapandemie gooide roet in het eten. Maar inmiddels heeft de eerste fecale transplantatie plaatsgevonden, en de onderzoekers onder leiding van dr. Bob van Oosten verwachten medio 2022 de eerste resultaten naar buiten te kunnen brengen.

MS is geen darmziekte, maar veel mensen met MS hebben een verstoorde darmflora. In het buitenland is eerder al eens een studie gedaan in een model voor MS. Daaruit bleek dat darmflora die lijkt op die van mensen met MS samenging met een ernstiger ziekteverloop. Een ‘gezonde’ darmflora wordt juist geassocieerd met een mildere ziekte.

Laxeermiddel

In het huidige onderzoek krijgen tien mensen met MS twee fecale transplantaties. De deelnemers krijgen voor en zes maanden na de behandeling een aantal testen: MRI-scans en onderzoek van bloed en ontlasting. Voorafgaand aan de FMT krijgen deelnemers eerst een antibioticakuur en worden de darmen leeggemaakt met een sterk laxeermiddel.

Er wordt in eerste instantie gekeken naar de veiligheid van de behandeling. De onderzoekers hopen ook te zien dat er een gunstig effect op het immuunsysteem is. Als de behandeling goed verdragen wordt en er een gunstig effect op het immuunsysteem wordt gevonden, kan een groter onderzoek gestart worden met meer deelnemers.

Meer informatie

Lees een persbericht van Amsterdam UMC locatie VUmc uit 2019 over het onderzoek van dr. Bob Oosten.