Minder ernstige ongewenste voorvallen door embolisatie bij niet-acuut subduraal hematoom

november 2024 Wetenschap Niels Elbert

Bij patiënten met een symptomatisch, niet-acuut subduraal hematoom leidt embolisatie van de A. meningea media niet minder vaak tot een symptomatisch recidief of progressie dan standaardzorg, maar wel tot een lagere incidentie van ernstige ongewenste voorvallen (‘serious adverse events’, SAE’s). Dit concluderen Jianmin Liu (Naval Medical University Shanghai Hospital, Shanghai, China) en collega-onderzoekers op basis van de resultaten van de MAGIC-MT-studie.

MAGIC-MT was een gerandomiseerde ‘open-label’-studie die is uitgevoerd in 31 academische ziekenhuizen in 12 Chinese provincies. Volwassen patiënten met een symptomatisch, niet-acuut subduraal hematoom met massawerking werden door hun behandelaar eerst toegewezen aan boorgatdrainage of een niet-chirurgische behandeling. Vervolgens werden de patiënten in beide groepen in een ratio 1:1 gerandomiseerd tussen embolisatie van de A. meningea media of standaardzorg. Standaardzorg bestond uit boorgatdrainage indien nodig, maximaal ondersteunende behandelingen, of beide. Patiënten bij wie een craniotomie geïndiceerd was, werden uitgesloten van deelname. De primaire uitkomstmaat was de incidentie van een symptomatisch recidief of progressie van het subdurale hematoom binnen 90 dagen na randomisatie. De belangrijkste aan veiligheid gerelateerde uitkomstmaat was de incidentie van SAE’s.

Boorgatdrainage

In totaal werden 727 patiënten gerandomiseerd, van wie er 365 werden toegewezen aan de embolisatiegroep en 362 aan de standaardzorggroep. Vijf patiënten in de embolisatiegroep trokken hun toestemming echter in. Bij 565 van de overige 722 patiënten (78,3%) werd een boorgatdrainage uitgevoerd; dit betrof 281 patiënten uit de embolisatiegroep en 284 patiënten uit de standaardzorggroep. Bij 273 van de 274 patiënten (99,6%) die zowel een boorgatdrainage als embolisatie ondergingen, vond de drainage plaats na embolisatie. Binnen 90 dagen trad een symptomatisch recidief of progressie van het subdurale hematoom op bij 24 patiënten (6,7%) in de embolisatiegroep, tegenover 36 patiënten (9,9%) in de standaardzorggroep (verschil [95%-BI]: -3,3 procentpunten [-7,4-0,8]; p=0,10). De incidentie van SAE’s was lager in de embolisatiegroep dan in de standaardzorggroep (6,7 vs. 11,6%; p=0,02).

Referentie

Liu J, Ni W, Zuo Q, et al; MAGIC-MT Investigators. Middle meningeal artery embolization for nonacute subdural hematoma. N Engl J Med 2024;391:1901-12.