Door: Jeannette Hofmeijer
Druk op de afspeelknop om de tekst voor te lezen.
Je kan tegenwoordig een goed gesprek voeren met kunstmatige intelligentie. Zo vroeg ik ChatGPT naar de potentiële nadelen van overmatige wet- en regelgeving in de gezondheidszorg. Het antwoord bestond uit mooie en grammaticaal correcte volzinnen over bureaucratie, gebrek aan ruimte voor maatwerk en verlies van samenhang. De stortvloed van woorden deed bijna een emotionele reactie vermoeden. Ook aan oplossingen geen gebrek. Toen ik daarnaar vroeg waren er uitweidingen over professionele autonomie, proportionaliteit en vereenvoudiging.
De bijdragen aan het voorliggende nummer van uw tijdschrift zijn vermoedelijk resultaat van menselijke intelligentie. Ik vraag me echter af hoe lang dat zo zal blijven. Niettegenstaande de kwaliteit van de artikelen in dit nummer, zullen de precisie en snelheid van ChatGPT die van menig wetenschapper hoogstwaarschijnlijk nu al overtreffen. Zelfs stilistisch zullen veel auteurs het onderspit delven. We kunnen ons vermoedelijk beter niet verzetten, maar richten op optimale samenwerking, zoals gewoonlijk: ‘If you can’t beat them, join them’.
Zover is het hier echter nog niet! Broerse en collega’s van de Nijmeegse bewegingsstoornissengroep schreven eigenhandig een overzicht van de stand van zaken aangaande multipele systeematrofie. Tabel 1 met diagnostische criteria en Tabel 4 met de differentiaaldiagnose zijn goed om erbij te houden op de polikliniek. Colmer schreef, mede namens de Nederlandse DIST-onderzoeksgroep, over hematoomevacuatie bij hersenbloedingen. Dat is een voor de hand liggende behandeling, maar het is al jarenlang moeilijk om bewijs voor effectiviteit te vinden. Nieuwe minimaal invasieve operatietechnieken zijn veelbelovend. Het is belangrijk dat we met z’n allen het lopende onderzoek steunen door patiënten met een hersenbloeding te includeren of te verwijzen voor inclusie in DIST. Verder in dit nummer een boeiend artikel over maatwerk bij de behandeling van MS met natalizumab, een handzaam overzicht van de differentiaaldiagnose en diagnostiek bij acute duizeligheid en een proefschriftbespreking over een verwaarloosd onderwerp binnen de epilepsie: de postictale fase.
ChatGPT vertelt mij bij verdere navraag dat kunstmatige intelligentie hoogstwaarschijnlijk een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van de nadelen van wet- en regelgeving in de gezondheidszorg. Het ziet een breed scala aan mogelijkheden, waaronder automatische data-invoer, beslisondersteuning en toezicht. Ik vraag wat daarbij de mogelijke beperkingen zijn. Daarover is het gelukkig eerlijk: gebrek aan menselijke empathie en inlevingsvermogen is een belangrijk nadeel. Het is geruststellend dat we het daarover eens zijn. Het zou toch geen sociaal wenselijk antwoord zijn?
Ik bedank ChatGPT voor het prettige gesprek en wens u veel leesplezier.
Prof. dr. Jeannette Hofmeijer, neuroloog, voorzitter hoofdredactieraad
Mede namens dr. Maarten Titulaer, vicevoorzitter hoofdredactieraad