Eerste geneesmiddel tegen erfelijke spierziekte LGMD komt stapje dichterbij met fase 3-studie

oktober 2024 Neurotrials Willem van Altena

De fase 3-studie FORTIFY kan binnenkort van start, een registratieonderzoek van het experimentele geneesmiddel BBP-418 bij individuen met limb-girdle spierdystrofie type 2I/R9 (LGMD2I/R9). Limb-girdle spierdystrofie (LGMD) is een groep erfelijke spierziekten die de spieren van de schouders en heupen aantasten, wat leidt tot progressieve spierzwakte en -verlies. De bekendmaking door farmaceut BridgeBio Pharma viel samen met de tiende jaarlijkse LGMD Awareness Day, die wereldwijd aandacht vraagt voor mensen die leven met LGMD.

De FORTIFY-studie is een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde fase 3-studie die de veiligheid en effectiviteit van BBP-418, een experimentele orale therapie, evalueert voor de behandeling van patiënten met LGMD2I/R9. De studie omvat een geplande tussentijdse analyse na 12 maanden, gericht op het beoordelen van glycosylated alpha-dystroglycan (αDG) als voorlopig eindpunt, wat mogelijk ondersteuning kan bieden voor versnelde goedkeuring door de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA. Het primaire eindpunt, dat na 36 maanden wordt geëvalueerd, is de North Star Assessment (NSAD) voor limb-girdle spierdystrofieën en is ontworpen om bevestigende klinische gegevens te leveren ter ondersteuning van de effectiviteit van BBP-418. De eerste data van de tussentijdse analyse worden in 2025 verwacht.

Klinische manifestaties

LGMD2I/R9 is een monogene autosomaal recessieve aandoening veroorzaakt door partiële verlies-of-functie mutaties in het fukutin-gerelateerd proteïne (FKRP) gen. Er zijn ongeveer 30 verschillende vormen van LGMD; iedere vorm wordt veroorzaakt door afwijkingen in een ander gen. FKRP-mutaties verstoren de glycosylering van αDG, een eiwit dat een rol speelt bij het stabiliseren van spiercellen. De klinische manifestaties verschijnen meestal als een skeletspiermyopathie die de onderste ledematen aantast en later vaak ook de bovenste ledematen, de ademhalingsspieren en de hartspieren. Individuen met een homozygote L276I-genotype ontwikkelen meestal symptomen tijdens de late kinderjaren, met progressie naar verlies van zelfstandige beweegvaardigheid (25%), noodzaak voor beademing (10%) en cardiomyopathie (30%) in de volwassenheid. Cardiomyopathie is progressief, met een jaarlijks verlies van 0,4% van de linksventriculaire ejectiefractie (LVEF).

De snelle inclusie in de FORTIFY-studie benadrukt de behoefte aan therapeutische opties voor patiënten met LGMD2I/R9. Verdere studies zijn noodzakelijk om het potentieel van BBP-418 en de effecten op de kwaliteit van leven van deze patiënten te onderzoeken. De onderzoekers van BridgeBio zijn dankbaar voor de deelname van patiënten en hun families aan de studie en kijken uit naar het delen van belangrijke gegevens met de medische gemeenschap.

LGMD in Nederland

In Nederland hebben naar schatting zo’n 250 mensen LGMD. Het landelijk expertisecentrum voor deze zeldzame aandoening is LUMC in Leiden.

Referentie

Voor meer informatie over FORTIFY, de fase 3 klinische studie van BBP-418 kan men de registratie (NCT05775848) op clinicaltrials.gov raadplegen.