Een dieet dat rijk is aan omega-3 vetzuren wordt in verband gebracht met verschillende gezonde eigenschappen. Zo is in studies aangetoond dat omega-3 bloeddrukverlagend kan werken en goed is voor hart- en bloedvaten. Onderzoekers uit Baltimore hebben nu ook aangetoond dat een dieet dat extra veel van deze vetten bevat het aantal hoofdpijnaanvallen kan verminderen bij mensen met chronische migraine. Recent besteedde medisch vaktijdschrift BMJ aandacht aan dit onderzoek.
Omega-3 en omega-6 zijn vetzuren die bouwstenen vormen van oxylipinen, speciale vetmoleculen die een rol spelen bij de manier waarop het lichaam omgaat met ontstekingen en pijn. Er bestaat echter een groot verschil tussen de twee vetzuren: omega-3 brengt oxylipinen voort die een pijnstillende werking hebben, terwijl oxylipinen die uit omega-6 ontstaan de pijn juist verergeren. In veel van het voorbewerkte voedsel dat mensen eten komen veel omega-6 vetzuren voor, en juist weinig omega-3 vetzuren. Een team van Amerikaanse wetenschappers wilde uitzoeken of een dieet dat rijk is aan omega-3 in staat is om hevigheid en frequentie van migraineaanvallen in te dammen. Het ging dan vooral om de stof 7-hydroxy-docosahexaeenzuur (17-HDHA) dat een pijndempende werking heeft.
Voor hun onderzoek werden 182 migrainepatiënten gevolgd, waarvan 88% vrouw was. De gemiddelde leeftijd was 38 jaar, en zij ondervonden 5 tot 20 dagen per maand hinder van migraineaanvallen. De proefpersonen werden gerandomiseerd gedurende 16 weken op een van drie diëten gezet.
Twee diëten bevatten beduidend grotere hoeveelheden omega-3. Bij het ene ging dat gepaard met een normale hoeveelheid omega-6, bij het andere was de hoeveelheid omega-6 verlaagd. Het derde dieet was voor de controle-arm en bevatte normale hoeveelheden omega-3 en omega-6. De migrainepatiënten kregen begeleiding van diëtisten en informatie via internet. Bij aanvang van de studie vulden ze een hoofdpijn impact test (HIT-6) in, waarin ze konden aangeven in hoeverre migraine hun dagelijkse leefkwaliteit aantastte. Door middel van een elektronisch dagboek hielden de participanten bij hoek vaal ze hoofdpijn hadden.
In de 16 weken dat de studie duurde zagen de onderzoekers dat beide interventiediëten hogere 17-HDHA niveaus teweeg brachten. De HIT-6 scores gingen ook iets omhoog, maar niet genoeg om statistisch significant te zijn. Wel was de frequentie van de migraineaanvallen beduidend lager in de interventiegroepen dan in de controlegroep. Daarbij was het resultaat van het dieet met verlaagd omega-6 beter dan van het dieet waarbij alleen de hoeveelheid omega-3 was verhoogd. Bij die groep zorgde het dieet voor 1,3 minder uren hoofdpijn per dag, en 2 minder hoofdpijndagen per maand. Maar bij degenen die meer omega-3 en juist minder omega-6 in hun dieet hadden werd een afname van 1,7 uur hoofdpijn per dag gezien, en 4 hoofdpijndagen per maand minder. In beide interventiegroepen rapporteerden patiënten ook dat hun hoofdpijnaanvallen minder heftig en korter van duur waren.
De onderzoekers denken dat hun research mogelijk de deur opent naar een nieuwe manier van pijnmanagement door middel van dieet, en niet alleen bij migrainepatiënten. Verder onderzoek kan de weg effenen voor de ontwikkeling van een antimigrainedieet.
Omega-3 vetzuren komen vooral veel voor in vis (vooral vette vis zoals zalm en makreel), noten en zaden (lijnzaad en walnoten zijn een bron van omega-3)en plantaardige olie (lijnolie, soja-olie, koolzaadolie met name) Nuts and seeds (such as flaxseed, chia seeds, and walnuts)
Omega-6 vetzuren komen veel voor in snacks zoals chips, in zonnebloemolie, maar ook in pindakaas en tahoe.
Referentie