Diakonessenhuis Utrecht start met chronische pijnbestrijding op afstand

november 2021 Zorg van de Toekomst Willem van Altena

Zorg op afstand wordt op steeds meer gebieden de nieuwe norm. Sinds kort biedt het Diakonessenhuis in Utrecht zelfs pijnbestrijding op afstand aan. Dankzij een nieuwe technologie kunnen mensen met chronische pijn met neuromodulatie behandeld worden. Het Diakonessenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze technologie gebruikt. In eerste instantie gaat het om een pilotproject met 20 patiënten.  

Neuromodulatie is een vorm van pijnbestrijding waarbij kleine stroomstootjes worden uitgedeeld aan het ruggenmerg of een zenuwknoop door middel van een klein apparaatje dat onder de huid van de patiënt wordt aangebracht. De patiënt moet wel regelmatig naar het ziekenhuis voor controle en voor het eventueel aanpassen van de pijnbehandeling. Maar door een aanpassing aan de neurostimulator kunnen die controles en dat bijstellen nu ook op afstand gedaan worden.

Niet voor iedereen

Het Diakonessenhuis heeft een van de grootste centra voor neuromodulatie in Nederland. Per jaar behandelt het ziekenhuis ruim 90 patiënten met de technologie. Neuromodulatie helpt overigens niet bij iedere pijn en is een ingrijpende behandeling die alleen uitgevoerd wordt als andere behandelingen niet werken.

Het Diakonessenhuis biedt overigens ook andere behandelingen op afstand aan. Al twee jaar worden patiënten met hartfalen maar ook met COPD op afstand gemonitord.