Een Deens onderzoek dat recent gepubliceerd is in wetenschappelijk tijdschrift Public Health wijst op een mogelijk verhoogd risico op dementie bij mensen met een vastgestelde migraine. Het is niet de eerste keer dat het verband tussen migraine en dementie onderzocht is, maar de Deense studie onderscheidt zich door het feit dat alleen is uitgegaan van vastgestelde –dus niet zelf-gerapporteerde- migraine, en van objectieve data zoals voorgeschreven medicatie.
In hun studie zochten de Deense wetenschappers naar mogelijke verbanden, en naar de invloed van andere factoren zoals medicijngebruik, ernst van migraine en aurastatus. Daarbij werd gebruik gemaakt van gezondheidsdata uit een nationaal Deens register van mensen geboren tussen 1934 en 1958. Wie na 1988 met migraine gediagnosticeerd werden zijn geëxcludeerd. Het bleek dat patiënten met een migraine diagnose 1,46 (95% BI: 1,26-1,69) keer meer kans hadden om dementie te ontwikkelen en 0,86 (95% BI: 0,76-0,97) wanneer ze hiervoor migrainemedicatie gebruikten.
Er waren vooral meer gevallen van dementie bij migraine met aura onder geneesmiddelen voor migraine (Hazard ratio [HR]: 2,23; 95% BI: 1,19-4,17). Het laagst was het bij migraine zonder aura (HR: 1,25; 95% BI: 0,75-2,10). Een verband tussen het aantal voorschriften voor migrainemedicatie en dementie werd niet waargenomen.
Deze resultaten lijken erop te wijzen dat er een verband is tussen migraine en een verhoogd risico op dementie, in het bijzonder bij patiënten met migraine met aura. Meer onderzoek is echter nodig om de onderliggende mechanismen in kaart te brengen. Mogelijke tekortkomingen in de studie zijn de mogelijkheid van een omgekeerd causaal verband, verkeerde classificatie van spanningshoofdpijn als migraine en de mogelijke bijwerkingen van migrainemedicatie. Verder onderzoek zou zich kunnen richten op de vraag of een betere migrainebehandeling, regelmatige follow-upconsultaties en beter management van de migraineaanvallen dementie kunnen voorkomen of zelfs vertragen.
Referentie