BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid)

Ziektebeeld

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) wordt gekenmerkt door directe draaiduizeligheid bij bewegingen. Die duizeligheid kan in sommige gevallen gepaard gaan met misselijkheid. Bij herhaling in rustig tempo van de snelle beweging die de klacht heeft veroorzaakt zal de hinder verminderen of verdwijnen.

De duizeligheid komt vooral op bij bewegingen van het hoofd, bijvoorbeeld bij voorover buigen, omhoogkijken, gaan liggen in bed of omdraaien in bed. Het woord paroxysmaal geeft aan dat de duizeligheid in aanvallen optreedt. De klachten houden gewoonlijk niet langer dan één minuut aan. BPPD is een onschuldige neurologische aandoening die vaak vanzelf weer overgaat.

Symptomen

  • Draaiduizelig bij snelle beweging van het hoofd
  • Misselijkheid
  • Braken

Vaak verdwijnen de klachten spontaan binnen dagen tot enkele weken, maar ze kunnen ook maanden aanhouden.

Oorzaak

Gruis in het evenwichtsorgaan is waarschijnlijk de oorzaak van BPPD. In het binnenoor bevindt zich het evenwichtsorgaan, de halfcirkelvormige kanalen. Drie hoefijzervormige buisjes zijn gevuld met vloeistof, en wanneer het hoofd beweegt, dan beweegt de vloeistof mee en geeft aan de hersenen het signaal in welke positie het hoofd zich bevindt. Er wordt aangenomen dat bewegingsafhankelijke duizeligheid ontstaat als er gruis in het buisje zit.

Omdat het gruis in het binnenoor in de loop van het verouderingsproces loskomen, treedt BPPD vaker op bij personen met een hogere leeftijd, tussen de 50 en 60 jaar. Vrouwen hebben vaker BPPD dan mannen. BPPD kan ook ontstaan door een val op het hoofd.

Diagnose

De diagnose kan worden gesteld o.b.v. het verhaal van de patiënt in combinatie met het neurologisch onderzoek. Vaak zal een kiepproef (dix-hallpike-manoeuvre) worden verricht. Indien de draaiduizeligheid kan worden opgewekt kan daarmee de diagnose gesteld worden. Als dit minder duidelijk is worden soms nog andere aanvullende onderzoeken verricht.

Behandeling

Indien de kiepproef de duizeligheid opwekt, kan er direct een aansluitende manoeuvre verricht worden (Epley-manoeuvre) die de BPPD in de meeste gevallen direct verhelpt. Deze beweging zorgt ervoor dat het gruis zich verplaatst naar een minder gevoelig deel van het evenwichtsorgaan. De behandeling duurt een paar minuten. Na afloop kunt u even misselijk zijn. Bij sommige mensen is het niet direct verholpen of komen de klachten terug. De beweging kan dan na een week nog een keer worden herhaald.

Aanvullende info

(De informatie over duizeligheid is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Duizeligheid).

https://www.neurologie.nl/publiek/patientenvoorlichting/bppd

https://www.thuisarts.nl/bppd

https://www.nhg.org/standaarden/samenvatting/duizeligheid

https://www.audibene.nl/nuttige-info/bppd/#c42772

Patiëntenvereniging

Ziektebeeld

Symptomen

Oorzaak

Diagnose

Behandeling

Aanvullende info