Een nieuw onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in Neurology toont aan dat het geneesmiddel ubrogepant effectief kan zijn voor mensen met migraine wanneer het wordt ingenomen bij de eerste tekenen van een aanval, nog voordat de echte hoofdpijn begint. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Richard B. Lipton en zijn team van het Albert Einstein College of Medicine in de Bronx, New York.
Ubrogepant is een CGRP-remmer, een geneesmiddel dat een eiwit blokkeert dat een sleutelrol speelt in het migraineproces. Het onderzoek richtte zich op mensen met migraine die vroege waarschuwingssymptomen ervaren, zoals licht- en geluidsgevoeligheid, vermoeidheid, nekpijn of duizeligheid, voordat de daadwerkelijke hoofdpijn begint.
In het onderzoek werden 518 deelnemers gevolgd, die al minstens een jaar last hadden van migraine en twee tot acht aanvallen per maand ervaarden. Deelnemers werd gevraagd om tijdens een periode van twee maanden twee migraineaanvallen te behandelen. De onderzoekers verdeelden de deelnemers in twee groepen: één groep kreeg bij de eerste aanval een placebo en bij de tweede aanval 100 mg ubrogepant, terwijl de andere groep de omgekeerde behandeling volgde.
Deelnemers hielden een dagboek bij waarin ze hun beperkingen op een schaal van nul tot vijf noteerden, waarbij 0 stond voor “geen beperkingen, ik kon alles doen” en 4 voor “extreem beperkt”. Vierentwintig uur na inname van het medicijn meldde 65% van de mensen die ubrogepant hadden ingenomen dat ze geen of weinig beperkingen hadden. Ter vergelijking: dit percentage was 48% bij degenen die de placebo hadden ingenomen.
Bovendien was twee uur na inname 73% van de mensen die ubrogepant hadden genomen meer geneigd te melden dat ze geen beperkingen hadden en normaal konden functioneren in vergelijking met degenen die een placebo kregen.
De onderzoekers denken dat de bevindingen suggereren dat ubrogepant mensen met migraine in staat kan stellen om bij de eerste waarschuwingssignalen een aanval snel te behandelen en hun dagelijks leven zonder veel ongemak voort te zetten. Wel zijn de resultaten alleen van toepassing op mensen die hun migraineaanvallen nauwkeurig kunnen voorspellen aan de hand van deze waarschuwingssignalen.
Een beperking van het onderzoek was dat deelnemers hun symptomen en medicatiegebruik zelf registreerden in elektronische dagboeken, wat kan leiden tot onnauwkeurigheden in de gegevens. Het onderzoek werd gefinancierd door AbbVie, de fabrikant van ubrogepant.
Referentie
Richard B. Lipton, Andrea M. Harriott, Julia Y. Ma, et al. Effect of Ubrogepant on Patient-Reported Outcomes When Administered During the Migraine Prodrome. Neurology, 2024; 103 (6) DOI: 10.1212/WNL.0000000000209745