Migraine wordt vaak preventief behandeld met bètablokkers, maar wanneer een aanval zich eenmaal aandient hebben die weinig of geen effect. Onderzoekers uit India hebben nu onderzocht of het zin heeft om bij acute aanvallen bètablokkers in de vorm van oogdruppels toe te dienen. En dat lijkt inderdaad het geval te zijn.
In de studie werden 50 migrainepatiënten gerandomiseerd verdeeld in twee groepen. Deelnemers ontvingen ofwel timolol oogdruppels (0,5%) of placebo. Na 3 maanden werden de patiënten 1 maand niet behandeld, en daarna kregen ze 3 maanden lang de andere oogdruppels voorgeschreven. Patiënten kregen de instructie om 1 druppel van het medicijn in elk oog aan te brengen zodra ze migraine op voelden komen. De onderzoekers hoopten dat de pijnscore met minstens 4 punten af zou nemen, of tot nul gereduceerd zou worden, binnen 20 minuten na het aanbrengen van de oogdruppels.
De meeste migrainepatiënten (42 van de 50, ofwel 84%) waren vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 27,3 jaar. In totaal werden er 619 migraineaanvallen geregistreerd. Daarvan werden er 284 (46%) met timolol behandeld, en 271 (44%) met placebo. De overige 64 aanvallen deden zich voor tijdens de behandelvrije maand. Daarnaast trokken 7 patiënten zich terug uit de studie.
Bij de aanvallen die met timolol behandeld werden werd bij 82% (233 gevallen) het einddoel van de studie bereikt, namelijk een afname van de pijnscore met 4 punten of tot het nulpunt binnen 20 minuten. Bij de mensen die een placebo gebruikten was dat maar in 14% van de gevallen zo (38 keer). Gemiddeld was de afname in pijnscore na 20 minuten 4,63 punten.
De onderzoekers willen hun studie naar de inzet van timolol oogdruppels bij acute migraine nu op grotere schaal en over een langere periode uitvoeren.
Referentie