Baanbrekend onderzoek in Maastricht gestart met kunstmatig evenwichtsorgaan

juni 2022 Zorg van de Toekomst Willem van Altena

Uitval van de evenwichtsorganen kan verschillende oorzaken hebben, maar de gevolgen zijn altijd zeer ingrijpend voor de patiënt. Duizeligheid, onscherp zicht en moeite met lopen zijn maar een paar van de symptomen. Aan Maastricht UMC+ is nu een klinische studie van start gegaan waarbij mensen een speciaal implantaat in het binnenoor ingebracht krijgen. Vervolgens worden deze patiënten aan een intensief testprogramma onderworpen. Recent werd bij de eerste patiënt het implantaat geactiveerd, uiteindelijk zullen acht ‘pioniers’ aan het onderzoek meewerken.

VertiGO!

De studie heeft de naam VertiGO! gekregen en wordt uitgevoerd in samenwerking met het universitair ziekenhuis van Geneve (Zwitserland). Acht patiënten met uitval van hun beide evenwichtsorganen én gehoorproblemen krijgen een gecombineerd kunstmatig gehoororgaan (cochleair implantaat, CI) en een kunstmatig evenwichtsorgaan (vestibulair implantaat, VI). Deze bestaan uit elektroden en een ontvanger die een KNO-chirurg tijdens een operatie in het binnenoor plaatst. De patiënten kunnen dagelijks gebruik maken van het CI, waardoor ze weer kunnen horen met het oor waarin het implantaat is geplaatst. Vervolgens gaan onderzoekers het VI, dat 3 dimensionele hoofdbewegingen omzet in elektrische zenuwstimulatie, uitgebreid in het ziekenhuis testen.

Die testen zijn nodig om het VI op de juiste manier in te stellen. Dat proces neemt een week in beslag, vervolgens volgen er in het kader van het onderzoek nog drie weken met een uitgebreid testprogramma. De acht patiënten krijgen dagelijks allerlei testen, zoals wandelen op een loopband, draaien in een speciale stoel en fysieke oefeningen in de fysiotherapiezaal. Zo brengen de onderzoekers de werking van het nieuwe implantaat nauwkeurig in kaart.

Thuisgebruik

Het gaat om de eerste patiënten in Europa die een VI krijgen. Wanneer de studieresultaten, die in 2023 verwacht worden, laten zien dat het implantaat effectief is zonder ernstige bijwerkingen te veroorzaken willen de wetenschappers in vervolgstudies vaststellen of het apparaatje ook bij thuisgebruik goed functioneert.  

Meer informatie

Bezoek de website vestibularimplant.com