Australische studie levert bewijs voor stressverlagende eigenschap van walnoten

december 2022 Medisch onderzoek Willem van Altena

Walnoten zijn niet alleen een bron van gezonde vetten en andere bouwstoffen, maar blijken ook stressverlagende eigenschappen te bezitten. Een recente klinische studie uit Adelaide (Australië) laat zien dat studenten die elke dag een handje walnoten oppeuzelen minder examenstress ervaren. Vaktijdschrift Nutrients publiceerde dit onderzoek onlangs. Opmerkelijk: het stressverlagende effect van walnoten is vooral sterk bij vrouwen.

Hoofdonderzoekers zijn PhD student Mauritz Herselman en assistent-hoogleraar Larisa Bobrovskaya, en zijn zien de uitkomsten van hun studie als bewijs dat walnoten niet alleen goed zijn voor de darmen, maar ook voor de hersenen. “Studenten ervaren voortdurend allerlei stress gedurende hun studie, en dat kan een negatief effect hebben op hun mentale gezondheid. Vooral in examenperiodes zijn ze erg gevoelig voor stress”, legt Herselman uit.

Voor de studie werden 80 studenten, tussen 18 en 35 jaar oud, gevolgd. Bij aanvang studie werden de eet- en leefstijlgewoontes van de studenten in kaart gebracht. Studenten die meer dan 2 keer per week noten aten of die dagelijks visoliecapsules slikten, die antidepressiva gebruikten, die leden aan neurologische of psychiatrische aandoeningen of die drie maanden voor aanvang studie steroiden gebruikt hadden werden uitgesloten van deelname. Dat gold ook voor studenten die een maand voor aanvang studie antiobiotica of probiotica hadden gebruikt. Daarnaast konden ook mensen met notenallergie, die zwanger waren of die nachtwerk deden niet in de studie opgenomen.

Vragenlijsten

Op drie momenten werd vastgesteld hoe het met de stressgevoelens van de studenten gesteld was aan de hand van zelfgerapporteerde vragenlijsten. Dat gebeurde voordat een trimester van 13 weken begon, vervolgens gedurende de examenperiode, en ten slotte nog eens twee weken na de examenperiode. Ook werden bloedtesten, speekseltesten en fecesanalyses uitgevoerd. De helft van de studenten werd gevraagd om dagelijks walnoten te eten gedurende 16 weken.

Het bleek dat de studenten die 56 gram (ongeveer een handjevol) walnoten per dag aten hun eigen mentale gezondheid positiever inschatten dan de studenten die dat niet deden. Er werden ook betere metabole biomarkers bij de noteneters aangetroffen, en ook was hun gemiddelde slaapkwaliteit beter.

Studenten in de controlegroep, die geen walnoten aten, meldden groeiende gevoelens van stress en depressie naarmate de examens dichterbij kwamen, maar de studenten die walnoten aten deden dat niet. Er werd zelfs een significante afname in gevoelens van depressie gemeld door de noteneters.

Omega-3

Van walnoten is bekend dat ze een rijke bron van omega-3 vetzuren zijn, en ook van antoxidanten, melatonine (het slaaphormoon), polyfenolen, foliumzuur en vitamine E. Al die stoffen worden geassocieerd met een goede darm- en hersengezondheid.

Volgens Bobrovskaya zijn mentale problemen onder studenten heel gewoon, en kunnen ze een negatieve invloed uitoefenen op hun academische prestaties maar ook op de algehele gezondheid op langere termijn. “Onze studie toont aan dat het eten van walnoten tijdens stressvolle perioden de mentale gezondheid kan verbeteren en iets van de negatieve effecten van academische stress weg kan nemen. Daarnaast zijn walnoten gezond en smakelijk en heel veelzijdig toe te passen in allerlei recepten.”

Waarom vrouwelijke studenten speciaal gebaat zijn bij het eten van walnoten moet nog verder onderzocht worden. “Het kan te maken hebben met het feit dat er sowieso minder mannen aan de studie deelnamen”, denkt Bobrovskaya.

Referentie

Herselman, M.F.; Bailey, S.; Deo, P.; Zhou, X.-F.; Gunn, K.M.; Bobrovskaya, L. The Effects of Walnuts and Academic Stress on Mental Health, General Well-Being and the Gut Microbiota in a Sample of University Students: A Randomised Clinical Trial. Nutrients 2022, 14, 4776. https://doi.org/10.3390/nu14224776