TNN - 2022, nummer Special, maart 2022
Peter van Rijn , Jeroen Beekwilder
Iedereen kan een migraineaanval krijgen, maar dat risico is niet bij iedereen even groot. Er is een erfelijke component die hierbij een rol speelt. Ook van hormonen is bekend dat zij gelinkt kunnen worden aan het risico op migraineaanvallen. In een interview delen prof. Gisela Terwindt en arts-onderzoekers Irene de Boer en Iris Verhagen van het LUMC hun inzichten en onderzoeksactiviteiten op dit gebied.
Lees verderTNN - 2022, nummer Special, maart 2022
Peter van Rijn , Jeroen Beekwilder
Hoewel de pathofysiologie ervan nog niet volledig is opgehelderd, wordt migraine gezien als een neurovasculaire aandoening waarbij de trigeminale afgifte van het krachtige, vasodilatoire neuropeptide calcitonine-gen-gerelateerd peptide (CGRP) betrokken is.1,2 CGRP is overvloedig aanwezig in perivasculaire zenuwuiteinden van de trigeminuszenuw. Dit proces wordt gevolgd door craniële arteriële vasodilatatie, trigeminus nociceptie en ontstekingsreacties.3 Migraine wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij personen onder de 50 jaar, vooral vrouwen, en heeft een dramatische impact op samenlevingen en economieën.4,5 Deze maatschappelijke last benadrukt het belang en de behoefte aan effectieve en goed te verdragen medicatie om migrainehoofdpijn te voorkomen en te behandelen. In dit artikel wordt ingegaan op de behandeling van migraine en de farmacologische aspecten van de huidige beschikbare antimigrainemiddelen. In een interview deelt prof. dr. Antoinette Maassen van den Brink (Erasmus MC, Rotterdam) haar visie op farmacologische aspecten van de huidige en toekomstige behandeling van migraine.
Lees verderTNN - 2022, nummer Special, maart 2022
Jeroen Beekwilder
Behandeling van chronische migraine met onabotulinetoxine A kan in Nederland worden toegepast en wordt vergoed wanneer dit plaatsvindt volgens het PREEMPT-protocol. Wat is er bekend over de werkzaamheid en veiligheid van deze behandeling, en wat is de plaatsbepaling van deze beproefde techniek met de komst van de CGRP-remmers? Dr. Pascal Proot (ZorgSaam, Terneuzen) deelt daarnaast zijn kennis naar aanleiding van de ruime ervaring die hij met onabotulinetoxine A opdeed.
Lees verderTNN - 2022, nummer Special, maart 2022
Jeroen Beekwilder
Prospectieve zelfrapportage in de vorm van een elektronisch hoofdpijndagboek kan inzicht geven in de frequentie en aard van de hoofdpijn. Bovendien kan het duidelijkheid scheppen over het effect van medicatie en de hoeveelheid medicatie die wordt genomen. In klinische studies is deze informatie essentieel, maar ook in de dagelijkse klinische praktijk is deze vorm van monitoring niet meer weg te denken voor het stellen van accurate diagnoses en het evalueren van onderhoudsbehandelingen. Dr. Carsten Gerlach (neuroloog, St. Antonius Ziekenhuis) spreekt over de verschillende aspecten van monitoring bij migraine.
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.