Articles

Uw diagnose?

TNN - jaargang 125, nummer 6, oktober 2024

drs. G.G.A. van Lieverloo , drs. J.W. Bosma , dr. B.W. van Oosten

Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus:

Een 53-jarige man met een voorgeschiedenis van acute B-cel lymfoblastische leukemie (B-ALL) en een eerdere allogene stamceltransplantatie, meldde zich op de SEH met vermoeidheid, duizeligheid en gedragsveranderingen. Hij was +153 dagen na de transplantatie en gebruikte tacrolimus. De gedragsveranderingen omvatten ontremd gedrag en later apathie en lusteloosheid. Onderzoek toonde ernstige bradyfrenie en een diepe hemolytische anemie (Hb 2,3 mmol/l). Hij werd opgenomen voor bloedtransfusie en behandeling met prednisolon en rituximab. Een MRI-scan wees op bilaterale hyperintensiteiten in de globus pallidus, wat executieve disfunctie suggereert.

WAT IS UW DIAGNOSE?

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2024;125(6):276-7)

Lees verder

Meningitis op basis van Pasteurella multocida

TNN - jaargang 121, nummer 1, februari 2020

drs. J.W. Bosma , drs. Y.K. Adhin , dr. J. Visser , drs. H.F.J. Thiesbrummel , dr. J.E. Stalenhoef

SAMENVATTING

Intensief contact met huisdieren kan leiden tot kolonisatie met Pasteurella multocida. Bij immuuncompetente personen leidt dit in zeldzame gevallen tot een ernstige invasieve infectie. In dit artikel wordt een 55-jarige patiënte beschreven met een meningitis en bacteriëmie op basis van P. multocida. Intensief contact met haar katten heeft vermoedelijk geresulteerd in dragerschap. Een chronisch loopoor vormde vervolgens een porte d’entrée voor de meningitis. In verband met een gedocumenteerde penicillineallergie werd zij aanvankelijk behandeld met het reserveantibioticum meropenem. Na uitdiepen van de allergieanamnese door het ‘antimicrobial stewardship’- team bleek echter sprake van een vertraagde type IV-huidreactie op penicillinen, en niet een potentieel levensbedreigende type I-allergie. De patiënte kon vervolgens succesvol worden behandeld met intraveneus ceftriaxon.

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2020;121(1):31–4)

Lees verder