TNN - jaargang 125, nummer 3, mei 2024
dr. W. Taal , dr. J.M.M. Gijtenbeek , dr. T.J Snijders , dr. Y. van Ierland , dr. J.L. Groen , S.A. van Dijk , dr. M.P.G. Broen , dr. M.C. de Wit , dr. R. Oostenbrink
Neurofibromatose type 1 (NF1) is een genetische, neurocutane, tumor-predisponerende ziekte met een onvoorspelbaar en progressief beloop. Complicaties kunnen zich in elk orgaansysteem voordoen. Naast opticusgliomen bij kinderen, zijn neurofibromen de meest voorkomende symptomatische complicatie. Neurofibromen geven jeuk, pijn en zijn cosmetisch belastend. De meer omvangrijke plexiforme neurofibromen geven ook deformaties, neurologische uitval en een verhoogd risico op maligne ontaarding. Dat is de reden dat er bij symptomen laagdrempelig aanvullend onderzoek moet worden verricht, waarbij een MRI-scan meestal de gouden standaard is. De behandeling van NF1 is vooral gericht op symptomatische complicaties en bestaat meestal uit een chirurgische interventie. Hoopgevend zijn echter de onderzoeksresultaten met MEK-remmers. De behandeling en follow-up van mensen met NF1 gebeurt bij voorkeur binnen het NF1-zorgnetwerk.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2024;125(3):95–102)
Lees verderTNN - jaargang 120, nummer 3, juni 2019
drs. L.L. Verhoeff , dr. R.H.T. Koornstra , dr. J.M.M. Gijtenbeek
Hersenmetastasen komen frequent voor bij het melanoom. In de afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest (en gaande) omtrent de behandeling van het gemetastaseerde melanoom, ook van hersenmetastasen. Naast de lokale behandeling met chirurgie, stereotactische bestraling of totale schedelbestraling, is er ook ruimte voor behandeling met doelgerichte therapie en immuuntherapie. In dit artikel worden 2 patiënten met een cerebraal gemetastaseerd melanoom beschreven, gevolgd door een overzicht van de tot op heden gerapporteerde resultaten van de behandeling van hersenmetastasen. Een overzicht van patiënten die in de afgelopen jaren zijn behandeld in het Radboudumc laat de beste behandelresultaten zien bij asymptomatische patiënten, maar ook aanhoudende respons bij symptomatische patiënten.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2019;120(3):94–100)
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonalisserde advertenties te tonen. Indien u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Uw keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. U kunt uw instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van uw toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.