TNN - jaargang 123, nummer 5, september 2022
dr. M.J.H.L. Mulder , prof. dr. D.W.J. Dippel , prof. dr. H.B. van der Worp , dr. S.M. Zuurbier , prof. dr. W. van Zwam , dr. B. Roozenbeek
Recente gerandomiseerde trials hebben aangetoond dat intraveneuze alteplase ook veilig en effectief kan zijn bij een herseninfarct buiten het huidige tijdsvenster van 4,5 uur vanaf het ontstaan van de uitval. Hierbij dient te worden voldaan aan strikte klinische en radiologische criteria. Dit was aanleiding om de module ‘Trombolyse met alteplase’ van de NVN-richtlijn ‘Herseninfarct en hersenbloeding’ te herzien. Hierin wordt aanbevolen om alteplase te overwegen bij patiënten met een herseninfarct tussen 4,5-12 uur na ‘last seen well’, bij wie op CT-perfusie sprake is van een kleine infarctkern (<25 ml) met minstens een even grote penumbra of bij wie op de MRI-scan een mismatch tussen de DWI-en FLAIR-opname wordt aangetoond.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2022;123(5):210-4)
Lees verderTNN - jaargang 115, nummer 2, juni 2014
prof. dr. H.B. van der Worp
TNN - jaargang 113, nummer 3, juni 2012
prof. dr. H.B. van der Worp
Dysartrie kan worden geclassificeerd als slap, spastisch, atactisch, hypokinetisch, hyperkinetisch of gemengd. In twee Nederlandse studies is onderzocht of classificatie van een dysartrie louter op basis van het gehoor betrouwbaar en reproduceerbaar is. Hieruit bleek dat zowel neurologen als arts-assistenten de dysartrie slechts in 35 tot 40% van de gevallen correct classificeren, en dat hun oordeel in de meeste gevallen niet overeenkomt met dat van een collega. Dit betekent vermoedelijk dat in de klinische praktijk de meeste neurologen een dysartrie zullen classificeren in de context van andere bevindingen bij neurologisch en aanvullend onderzoek.
(TIJDSXCHR NEUROL NEURCHIR 2012;113:135-7)
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonalisserde advertenties te tonen. Indien u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Uw keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. U kunt uw instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van uw toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.