TNN - jaargang 125, nummer 7, november 2024
N.E.M. Prevoo , dr. I.M. Daey Ouwens , dr. F.M.E. Cox
Een 29-jarige patiënte met de werkdiagnose focale epilepsie presenteerde zich vanwege onvoldoende aanvalscontrole ondanks behandeling met anti-aanvalsmedicatie. Tijdens een aanval ervaart zij tintelingen in haar hoofd en handen, gevolgd door zwart zien voor haar ogen en het gevoel even weg te raken, waarbij ze een hartslagversnelling bemerkt. Omstanders rapporteren een hoofddraai. Tijdens een aanvalsregistratie met video-EEG meldt de patiënte meerdere malen deze sensaties, waarbij zij een Valsalva-manoeuvre uitvoert. Deze episodes gaan niet gepaard met ictale EEG-veranderingen. De video-EEG- aanvalsregistratie van tien jaar eerder, waarop destijds de diagnose focale epilepsie werd gesteld, werd opnieuw beoordeeld. Deze toonde soortgelijke aanvallen, maar uitgebreider met strekken van de romp en een hoofddraai naar rechts én EEG-veranderingen. De klinische presentatie in combinatie met de bevindingen die destijds op het EEG en de ritmestrook werden gezien, werden in retrospect beoordeeld als passend bij een stretchpresyncope in combinatie met een Valsalva-manoeuvre en niet bij epilepsie. Het is belangrijk dit ziektebeeld te (her)kennen, omdat het makkelijk kan worden verward met (focale) epileptische aanvallen. De behandeling bestaat uit goede voorlichting en het vermijden van de uitlokkende bewegingen.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2024;125(7):307–11)
Lees verderTNN - jaargang 125, nummer 2, maart 2024
dr. F.M.E. Cox , dr. R.D. Thijs
Dit is een journalscan van het artikel “Type, etiology, and duration of epilepsy as risk factors for SUDEP. Further analyses of a population-based case-control study.” met commentaar voor de Nederlandse klinische praktijk.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2024;125(2):90–1)
Lees verderTNN - jaargang 124, nummer 4, juni 2023
E.E.M. Reus , dr. F.M.E. Cox
Praxisinductie is de provocatie van epileptische aanvallen of interictale epileptiforme ontladingen door cognitieve taken, vaak met betrekking op visuomotorische coördinatie en besluitvorming. Dit kan optreden bij patiënten met juveniele myoclonusepilepsie (JME). Het fenomeen is goed beschreven in de epilepsieliteratuur, maar minder bekend bij de algemene neuroloog. In dit artikel worden 2 patiënten met JME gepresenteerd, die beiden het optreden van myoclonieën tijdens een specifieke cognitieve taak rapporteren. Tijdens video-EEG-opname was zichtbaar dat het uitvoeren van cognitieve taken interictale epileptiforme ontladingen en myoclonische aanvallen induceert. Dit illustreert het belang van gedetailleerde anamnese en het uitvoeren van specifieke cognitieve taken tijdens video-EEG-opnames bij het diagnosticeren van JME.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2023;124(4):165–8)
Lees verderTNN - jaargang 123, nummer 4, june 2022
dr. F.M.E. Cox , dr. G.J. Lammers
Herhaalde abnormale gedragingen tijdens de slaap kunnen berusten op epilepsie of een parasomnie. Het onderscheid tussen beide is soms lastig te maken, bijvoorbeeld als de epileptische aanvallen uitsluitend tijdens de slaap voorkomen. Dit is vooral het geval bij aanvallen vanuit de frontaalkwab. Het interictale EEG is in deze gevallen vaak niet afwijkend. Een langdurige video-EEG-aanvalsregistratie is dan meestal nodig om tot een juiste diagnose te komen, maar niet altijd voorhanden of mogelijk. Om bij de anamnese meer richting te geven aan de waarschijnlijkheidsdiagnose, is de ‘frontal lobe epilepsy and parasomnias’ (FLEP)-schaal een goed hulpmiddel voor in de spreekkamer. In dit artikel worden een aantal aandachtspunten bij de interpretatie van deze schaal besproken.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2022;123(4):180–3)
Lees verderTNN - jaargang 117, nummer 1, maart 2016
dr. F.M.E. Cox , dr. G.J. Lammers , dr. G.H. Visser
Nachtelijke frontaalkwabepilepsie is een aandoening waarbij de epileptische aanvallen (nagenoeg) uitsluitend tijdens de slaap voorkomen. De semiologie van de aanvallen kan per patiënt erg verschillend zijn, maar de aanvallen verlopen individueel wel stereotypisch. Differentiatie met de non-REM (NREM)- parasomnieën kan op klinische gronden lastig zijn. Toch zijn er verschillende klinische karakteristieken die gebruikt kunnen worden voor het onderscheid tussen nachtelijke frontaalkwabepilepsie en een NREM-parasomnie. Hiervoor is de ‘frontal lobe epilepsy and parasomnias’ (FLEP)-schaal ontwikkeld. Deze schaal kan in de spreekkamer helpen om een waarschijnlijkheidsdiagnose van nachtelijke frontaalkwabepilepsie harder te maken. Een gesynchroniseerde ictale EEG-videoregistratie is tot op heden de gouden standaard voor de diagnose. Het EEG laat echter bij een substantieel deel van de patiënten met frontale epilepsie geen ictale afwijkingen zien. De diagnose wordt dan gesteld op basis van de semiologie tijdens de aanval.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2016;117(1):11-16)
Lees verderOm de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonalisserde advertenties te tonen. Indien u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Uw keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. U kunt uw instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van uw toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.