Articles

Uw diagnose?

TNN - jaargang 125, nummer 3, mei 2024

dr. I. Kleerekooper , dr. V.A. Janes , dr. R.S. Puijk , drs. F.F. Muller

Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus:

Een 28-jarige Nederlandse man, die sinds 5 jaar woonachtig was in Oeganda, presenteerde zich vanwege progressief krachtsverlies in zijn linkerbeen. In verband met deze klachten was hij teruggereisd naar Nederland. Deze klacht bestond sinds 3 weken. Hij beschreef daarnaast tweemaal een secundair gegeneraliseerde epileptische aanval met focaal begin in het linkerbeen. In de voorgeschiedenis had hij een radiculair syndroom C7 aan de rechterzijde in 2016. Hij gebruikte voorheen geen medicatie, maar enkele dagen voor presentatie in het Amsterdam UMC waren de artsen in Oeganda een behandeling met clopidogrel en levetiracetam gestart vanwege een verdenking op een herseninfarct. In Oeganda zwom hij regelmatig in zoet water, at hij vlees en kwam hij in aanraking met slachtafval vanwege zijn werk. Hij rookte enkele sigaretten per dag en dronk regelmatig alcohol.

Wat is uw diagnose?

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2024;125(3):133–5)

Lees verder

COVID-19 en cerebrovasculaire aandoeningen

TNN - jaargang 122, nummer 3, mei 2021

drs. F.F. Muller , drs. W.F. Westendorp , dr. J. Coutinho , dr. A. Wouters

SAMENVATTING

COVID-19 gaat gepaard met een verhoogd risico op cerebrovasculaire aandoeningen, in het bijzonder herseninfarcten. Dit wordt veroorzaakt door een COVID-19-specifieke coagulopathie, onder andere ten gevolge van endotheelschade en hypercoagulabiliteit. Reperfusietherapie lijkt veilig bij patiënten met COVID-19. In het bijzonder wordt er geen verhoogd bloedingsrisico gezien. Desalniettemin is het klinische beloop bij deze patiënten vaak ongunstig.

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2021;122(3):114-21)

Lees verder