TNN - jaargang 125, nummer 8, december 2024
C.J.C. Vink , dr. V.J. Geraedts , dr. K.E.B. van Veen , dr. E.L.L.M. De Schryver
Licht traumatisch schedel-hersenletsel is een veelvoorkomende reden voor een bezoek aan de afdeling Spoedeisende Hulp. Naar verwachting zullen de aantallen met de vergrijzing verder toenemen. In de huidige Nederlandse richtlijn en in de nieuwe conceptrichtlijn wordt de suggestie gewekt dat het vinden van zichtbare afwijkingen op een CT-scan een doel op zich is. Wij pleiten voor een doelmatige richtlijn die rekening houdt met de toegevoegde waarde voor de patiënt en de stijgende zorgconsumptie in de maatschappij. Wij stellen voor om de indicatie voor een CT-scan te laten bepalen door risicofactoren die geassocieerd zijn met een verhoogde kans op relevante intracraniële afwijkingen, waarbij de uitslag leidt tot een mogelijke wijziging in beleid en een verbeterde prognose van de patiënt.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2024;125(8):364–70)
Lees verderTNN - jaargang 120, nummer 4, augustus 2019
dr. M.R. Tannemaat , F.I. Kerkhof MSc, S.R.H. Vink , dr. M. Datema , dr. E. van Zwet , dr. E.L.L.M. De Schryver
De recent gepubliceerde richtlijn Carpaletunnelsyndroom (CTS) adviseert geen aanvullende diagnostiek te verrichten bij klassiek CTS en beschouwt zenuwgeleidingsonderzoek en zenuwechografie als gelijkwaardige onderzoeken, met een voorkeur voor de zenuwecho vanwege de geringere belasting. Deze aanbevelingen werden getoetst in de klinische praktijk middels een prospectief onderzoek in 2 onafhankelijke centra. De resultaten steunen het advies dat aanvullend onderzoek niet nodig is bij klassiek CTS. In tegenstelling tot wat de richtlijn stelt heeft zenuwechografie een significant lagere diagnostische opbrengst in de deelnemende centra dan het zenuwgeleidingsonderzoek. De nieuwe richtlijn minimaliseert het ongemak voor de patiënt, maar zal tot gevolg hebben dat patiënten vaker 2 onderzoeken moeten ondergaan. Diagnostiek naar CTS middels zenuwechografie kan alleen doelmatig plaatsvinden in klinieken waar zenuwgeleidingsonderzoek tegelijkertijd beschikbaar is.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2019;120(4):151–7)
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.