TNN - 2024, nummer Neurologie Actueel: Migrainespecial, januari 2024
Drs. Diede Smeets
De afgelopen jaren zijn verschillende geneesmiddelen beschikbaar gekomen voor de behandeling van migraine die calcitonine gene related peptide (CGRP) remmen. Hoewel CGRP-remmers met enthousiasme zijn ontvangen door patiënten en zorgverleners, is de inzet van de middelen niet onomstreden. De nieuwe CGRP-blokkers zijn namelijk duur en wijdverbreid gebruik ervan zou de nationale zorgkosten, gezien de hoge prevalentie van migraine, flink kunnen laten toenemen. Er zijn twee soorten CGRP-remmers beschikbaar: monoklonale antilichamen (‘monoclonal antibodies’, mAbs) en gepanten. In dit artikel worden de belangrijkste klinische studies uitgelicht die hebben bijgedragen aan de markttoelating van deze geneesmiddelen door regulatoire instanties zoals de EMA.
Lees verderTNN - 2024, nummer Neurologie Actueel: Migrainespecial, januari 2024
Drs. Diede Smeets
De markttoelating van ‘calcitonin gene related peptide’ (CGRP)-remmers voor de preventieve behandeling van migraine was baanbrekend. De nieuwe middelen werden geprezen om hun hoge werkzaamheid en verdraagbaarheid én het gebruiksgemak voor de patiënt. Hoewel CGRP-remmers al in 2018 toegelaten werden tot de Europese markt door het EMA, kwam in Nederland pas in 2021 een klein deel van de patiënten met migraine in aanmerking voor vergoeding. Onder andere de patiëntenvereniging Hoofdpijnnet heeft zich bij Zorginstituut Nederland hard gemaakt voor een bredere vergoeding van CGRP-remmers vanuit het basispakket van de zorgverzekering.
Lees verderTNN - 2024, nummer Neurologie Actueel: Migrainespecial, januari 2024
Drs. Diede Smeets
De pathogenese van migraine wordt gedeeltelijk verklaard door het vrijkomen van ‘calcitone gene related peptide’ (CGRP). Aangezien niet alle patiënten die behandeld worden met een CGRP-remmer symptoomverlichting ervaren, wordt aangenomen dat CGRP niet het enige eiwit is dat een rol speelt bij migraine. Om ook deze patiënten succesvol te kunnen behandelen, is het noodzakelijk om nieuwe doeleiwitten te identificeren en vervolgens geneesmiddelen te ontwikkelen die op deze targets aangrijpen. In dit artikel worden nieuwe targets en behandelingen voor migraine besproken.
Lees verderTNN - 2024, nummer Neurologie Actueel: Migrainespecial, januari 2024
Drs. Diede Smeets
Naast een cosmetische toepassing kan botulinetoxine A ook ingezet worden voor de preventie van chronische migraine. Bij de medische toepassing van botulinetoxine A voor migraine wordt een veel hogere dosis toegediend dan bij cosmetisch gebruik. Hierdoor komen toxinemoleculen in de hersenen terecht, waar ze hoofdpijnaanvallen remmen. Het onderliggende werkingsmechanisme van botulinetoxine A bij het tegengaan van migraineaanvallen is onduidelijk. Waarschijnlijk beperkt de aanwezigheid van de toxine het vrijkomen van neurotransmitters die betrokken zijn bij de pijnsignalering.
Lees verderTNN - 2023, nummer Special, juli 2023
Drs. Diede Smeets
Het bewijs voor het bestaan van een oorzakelijk verband tussen infectie met het Epstein-Barr-virus (EBV) en het ontwikkelen van multiple sclerose (MS) heeft zich in de afgelopen jaren verder opgebouwd. In de 19e eeuw werd al verondersteld dat MS veroorzaakt wordt door een infectie en daarom mogelijk voorkomen kan worden door vaccinatie.1 Recentelijk is gebleken dat personen die niet geïnfecteerd raken met EBV een minimaal risico lopen op het ontwikkelen van MS. Hun risico op MS blijkt 32 maal lager te zijn dan van een persoon die met EBV is geïnfecteerd.2
Lees verderTNN - 2023, nummer Special, juli 2023
Drs. Diede Smeets
Bij MS infiltreren lymfocyten die in de perifere weefsels geactiveerd zijn geraakt het centrale zenuwstelsel (CZS), waar ze vervolgens bijdragen aan MS-ziektesymptomen door lokale inflammatie en demyelinisatie te stimuleren.1 De belangrijke rol van lymfocyten bij MS wordt ook ondersteund door de succesvolle behandeling van MS met B-celdepleterende anti-CD20-middelen.2–4 Naast B-cellen lijken ook T-cellen een rol te spelen in de pathologie en behandeling van MS. In de afgelopen jaren zijn een aantal nieuwe inzichten opgedaan wat betreft de rol van T- en B-cellen bij MS.
Lees verderTNN - 2023, nummer Special, juli 2023
Drs. Diede Smeets
Naast medicamenteuze behandeling hebben mensen met MS mogelijk ook baat bij dieetinterventies, zoals het beperken van de calorie-inname, het veranderen van het voedingsritme en het volgen van specifieke diëten. Het maken van aanpassingen in het dieet kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven en er zijn aanwijzingen dat het mogelijk ziekteprogressie vertraagt. Het is bekend dat een hoge inname van verzadigde vetzuren en transvetzuren, rood vlees, suikerhoudende frisdranken en geraffineerde granen het lichaam aanspoort tot productie van Th17-cellen en pro-inflammatoire cytokinen, die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van auto-immuunaandoeningen zoals MS.1
Lees verderTo provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.