Articles

Een snel groeiende zwelling in de hals bij neurofibromatose type 1

TNN - jaargang 125, nummer 6, oktober 2024

C.J.B.A. Kersten , drs. B.I. Mollinga , dr. M. Uyttenboogaart

SAMENVATTING

Een snel groeiende zwelling in de hals kent een uitgebreide differentiaaldiagnose. Inflammatoire en neoplastische aandoeningen zijn de meest voorkomende oorzaken. Omdat neurofibromatose type 1 is geassocieerd met vaatmalformaties zoals een aneurysmatische verwijding van de arteria carotis interna (ACI), dient bij patiënten met een voorgeschiedenis van neurofibromatose type 1 ook een vasculaire etiologie als oorzaak te worden overwogen bij een snel groeiende zwelling in de hals. Naast controle met beeldvorming op groei, zijn de gebruikelijke behandelopties van een aneurysma (ook in het kader van neurofibromatose type 1) van de extracraniële ACI hetzelfde als bij het ongeruptureerde en geruptureerde intracraniële aneurysma.

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2024;125(6):262-5)

Lees verder

Spinale durale arterioveneuze fistels; het belang van tijdige herkenning en behandeling

TNN - jaargang 119, nummer 6, december 2018

C.J.B.A. Kersten , E. Verstraete , dr. H.D. Boogaarts

SAMENVATTING

Spinale durale arterioveneuze fistels zijn relatief zeldzaam, maar hebben een karakteristieke presentatie waarbij snelle herkenning en ingrijpen belangrijk zijn om blijvende invaliditeit te voorkomen. De aandoening wordt vooral gezien bij mannen van middelbare leeftijd, die zich presenteren met progressieve loopproblemen en mictiestoornissen. De bevindingen bij neurologisch onderzoek zijn vaak initieel niet afwijkend en de fluctuerende klachten blijken soms lastig op waarde te schatten. De diagnose wordt gesteld op basis van anamnese in combinatie met een MRI/ MRA van de wervelkolom en een spinale angiografie. De behandeling bestaat uit microchirurgisch doornemen of endovasculair emboliseren van het fistel-punt.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2018;119(6):215–9)

Lees verder

De suboccipitale liquorpunctie (Siemens-procedure)

TNN - jaargang 119, nummer 4, augustus 2018

C.J.B.A. Kersten , dr. R.H. Boerman

SAMENVATTING

Ondanks de inzet van beeldvormende technieken kan de lumbaalpunctie soms onmogelijk blijken. Deze situatie doet zich steeds vaker voor, vanwege de toenemende veroudering, met een hoge incidentie van lumbale wervelkanaalstenose. Als er een absolute indicatie voor liquoronderzoek bestaat, bijvoorbeeld bij de verdenking op meningitis, leptomeningeale maligniteiten of de toediening van intrathecale chemotherapie, is de suboccipitale punctie (SOP) een mogelijkheid. De SOP is in onbruik geraakt, door onder andere twijfels over de veiligheid van de procedure. In dit artikel wordt een aanpassing van de techniek beschreven die indien toegepast met een MRI van de cervicale wervelkolom, de SOP tot een veilige procedure maakt. Er blijven echter risico’s en de SOP is een noodprocedure die niet lichtvaardig uitgevoerd moet worden.
(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2018;119(4):142–4)

Lees verder

Uw diagnose?

TNN - jaargang 118, nummer 4, december 2017

C.J.B.A. Kersten , dr. J. Hofmeijer , dr. R.H. Boerman

(TIJDSCHR NEUROL NEUROCHIR 2017;118(4):158–9)

Lees verder