Apple’s nieuwe besturingssysteem iOS 18 krijgt speciale functie om wagenziekte tegen te gaan

september 2024 Zorginnovatie Willem van Altena

Het nieuwe besturingssysteem iOS 18 van techgigant Apple wordt standaard geïnstalleerd op de nieuwe iPhone 16-modellen en stapsgewijs uitgerold over oudere modellen. Een van de nieuwe functies van iOS 18 is de functie ‘Vehicle Motion Cues’. Deze functie is ontworpen om wagenziekte te voorkomen wanneer je naar je iPhone of iPad kijkt tijdens een autorit.

Volgens Apple toont onderzoek aan dat wagenziekte vaak wordt veroorzaakt door een sensorisch conflict tussen wat je oog ziet en wat je lichaam voelt. Dit conflict kan ervoor zorgen dat sommige gebruikers hun iPhone of iPad niet comfortabel kunnen gebruiken tijdens het rijden in een voertuig, net zoals veel mensen ook aangeven misselijk te worden als ze in een rijdende auto of trein een boek proberen te lezen.

Bewegende stippen

De Vehicle Motion Cues zijn door Apple ontworpen om dit sensorische conflict te vermijden door visuele elementen op het scherm weer te geven die realtime veranderingen in de beweging van het voertuig aangeven. Met Vehicle Motion Cues verschijnen er bewegende stippen aan de randen van het scherm die de veranderingen in de voertuigbeweging laten zien, om zo het sensorische conflict te verminderen, zonder de hoofdinhoud te verstoren. Je ziet als het ware wat je lichaam ervaart. Door gebruik te maken van de sensoren die zijn ingebouwd in de iPhone en iPad, herkent Vehicle Motion Cues wanneer een gebruiker zich in een bewegend voertuig bevindt en past zich hierop aan. De functie kan automatisch op de iPhone worden weergegeven of handmatig in- en uitgeschakeld worden via het Bedieningspaneel.

Hoewel er geen garantie is dat het voor iedereen werkt, is het de moeite waard om te proberen of de functie je helpt om tijdens de rit op je apparaat te kijken zonder misselijk te worden.

Wat is wagenziekte?

Wagenziekte of reisziekte, ook wel kinetose genoemd, ontstaat door een tegenstrijdige waarneming tussen verschillende zintuigen, vooral tussen het evenwichtsorgaan en het gezichtsvermogen. Wanneer je in een bewegend voertuig zit, registreert het evenwichtsorgaan in je binnenoor de beweging van het voertuig, terwijl je ogen, wanneer je bijvoorbeeld een boek leest of op een scherm kijkt, vaak geen beweging waarnemen omdat je focus is gericht op een stilstaand object.

Deze discrepantie tussen wat je lichaam voelt en wat je ogen zien, leidt tot verwarring in de hersenen. De hersenen kunnen deze tegenstrijdige signalen interpreteren als een teken van vergiftiging, wat een reactie in gang zet die misselijkheid en soms zelfs overgeven veroorzaakt.

Lezen tijdens het reizen kan deze sensorische mismatch verergeren omdat je ogen gefixeerd zijn op een stilstaande pagina, terwijl je lichaam de beweging van het voertuig blijft voelen. Hierdoor worden de symptomen van wagenziekte vaak sneller en heftiger ervaren.

Reisziekte komt het meeste voor bij kinderen tot 12 jaar: meer dan 1 op de 3 kinderen heeft er last van. Naarmate een kind ouder wordt neemt reisziekte weer af. Bij personen ouder dan 60 jaar heeft nog maar 1 op de 14 mensen last van reisziekte. Het lijkt ook vaker voor te komen bij personen met migraine. Reisziekte kan medicinaal bestreden worden, zowel met OTC verkrijgbare middelen als met medicijnen op doktersvoorschrift.

Referenties

Persbericht Apple

Uitleg op website KNO.nl over reisziekte