Wereldprimeur: Britse studie vergelijkt stamceltransplantatie met bestaande MS-middelen

december 2022 Medisch onderzoek Willem van Altena

In het Verenigd Koninkrijk is onlangs een fase III klinische studie van start gegaan waarbij de werkzaamheid en veiligheid van stamceltransplantaties wordt vergeleken met vier bestaande behandelingen voor multiple sclerose (MS). De StarMS-studie is de eerste klinische studie ter wereld waarin autologe hematopoïetische stamceltransplantaties (AHSCT) rechtstreeks worden vergeleken met andere behandelingen.

Reset

In de StarMS-studie wordt AHSCT vergeleken met alemtuzumab, ocrelizumab, ofatumumab en cladribine als eerstelijnsbehandeling bij volwassenen met agressieve MS. In een autologe hematopoïetische stamceltransplantatie worden stamcellen uit het beenmerg van de patiënt zelf gehaald, om in een complexe laboratoriumbehandeling ‘gereset’ te worden en teruggegeven te worden aan de patiënt.

De studie wordt geleid vanuit de universiteit van Sheffield, en vindt plaats met 198 patiënten in 19 ziekenhuizen verspreid over het Verenigd Koninkrijk. Patiënten worden gerandomiseerd behandeld met ofwel een stamceltransplantatie, dan wel een van de vier bestaande MS-behandelingen. De looptijd van de studie is 2 jaar.

MIST

Een eerdere baanbrekende studie uit 2018, de MIST-studie, was al de eerste studie wereldwijd die liet zien dat AHSCT ziekteverschijnselen bij mensen met MS kon omkeren. Stamceltransplantaties brachten betere resultaten dan de anti-MS middelen die in 2018 voorhanden waren.

Hoofdonderzoeker prof. John Snowden zegt: “AHSCT heeft al aangetoond zeer effectief te zijn in het stabiliseren en zelfs terugdraaien van invaliditeit bij mensen met agressieve MS. Maar sinds de MIST-studie in 2018 is er veel veranderd op het gebied van MS-behandelingen. In de StarMS-studie willen we vaststellen hoe AHSCT zich staande houdt in vergelijking met de nieuwste behandelingen voor MS.”

Referentie

Lees meer over de StarMS-studie op de website van de universiteit van Sheffield.