Migraine wordt beschouwd als de belangrijkste oorzaak van invaliditeit bij personen onder de 50 jaar, vooral vrouwen, en heeft een dramatische impact op samenlevingen en economieën. Toch blijft het voor een groot deel van de samenleving een onzichtbare aandoening. Hoewel veel aspecten nog niet helemaal zijn opgehelderd, is de kennis rondom migraine de afgelopen jaren flink toegenomen. Dat heeft onder meer geleid tot de ontwikkeling van nieuwe behandelmogelijkheden. In deze special wordt een overzicht gegeven van de huidige stand van zaken en de trends die waar te nemen zijn rondom migraine.
Dr. Ron van Oosterhout wijdt uit over de factoren die migraineaanvallen kunnen uitlokken. Op welke manier het risico op migraineaanvallen samenhangt met genetische factoren en hormonen, wordt toegelicht door prof. Gisela Terwindt, Irene de Boer en Iris Verhagen van het LUMC. Dr. Mariëlle Padberg bekijkt de impact van migraine vanuit het perspectief van de patiënt en prof. Maassen van den Brink gaat in op de farmacologische aspecten van zowel de bestaande migrainebehandelingen als de nieuwe middelen die eraan komen.
De profylactische behandeling van chronische migraine met Botox en de CGRP-remmers komen aan bod middels interviews met respectievelijk dr. Pascal Proot en dr. Hans Carpay. Verder is gebleken dat het monitoren van migraine en van de uitkomsten van de behandeling van belang is voor het stellen van de diagnose en het vaststellen van therapeutische effecten. Dr. Carsten Gerlach legt uit waar een goede hoofdpijndagboek-app aan moet voldoen. Lucy Kok licht ten slotte het onderzoek toe dat zij deed naar de economische aspecten van migraine.
Kortom, deze brede benadering met zeer diverse onderwerpen zal u meer inzicht bieden in deze ogenschijnlijk onzichtbare, maar zeer vaak voorkomende neurologische aandoening.
Wij wensen u veel leesplezier!