Ouderen die vanwege slaapapneu behandeld worden met een ademhalingsapparaat hebben mogelijk een lager risico om op latere leeftijd dement te worden. Dat is de conclusie uit een recent onderzoek door wetenschappers uit Michigan (Verenigde Staten). Onlangs werd hun onderzoek gepubliceerd in wetenschappelijk vakblad Sleep.
Obstructief slaapapneu is een aandoening waar naar schatting zo’n 600.000 mensen in Nederland aan lijden. Daarbij ontspannen de spieren in de keel zich tijdens de slaap, en kunnen in sommige gevallen voor een gehele of gedeeltelijke afsluiting (obstructie) van de luchtwegen zorgen, met een ademstop tot gevolg. Vooral bij mensen met overgewicht komt dit veel voor. Slaapapneu leidt niet alleen tot snurken, maar zorgt ook voor een slechte slaapkwaliteit. Zodra de longen geen lucht meer krijgen geven de hersenen een weksignaal af, vaak zonder dat de slaper dat in de gaten heeft. Daardoor komt iemand niet voldoende in een diepe slaap, en dat leidt weer tot allerlei problemen. Mensen die lijden aan slaapapneu zijn vaak chronisch oververmoeid, sneller geïrriteerd, kunnen zich slechter concentreren en vallen soms in slaap zonder er erg in te hebben. Tegen slaapapneu bestaat een effectieve behandeling in de vorm van een CPAP-apparaat. CPAP staat voor ‘continuous positive airway pressure’. Het apparaat blaast gedurende de nacht via een neusmasker onder druk lucht in de keelholte, die daardoor open blijft.
Onderzoekers aan de Michigan Medicine’s Sleep Disorders Centers in de V.S. bestudeerden gegevens van ruim 50.000 mensen van 65 jaar en ouder, die met slaapapneu gediagnosticeerd waren. De onderzoekers zochten naar een mogelijke relatie tussen het gebruik van CPAP en het voorkomen van dementie of Alzheimer gedurende een periode van 3 jaar. Die gegevens werden vergeleken met die van apneupatiënten die geen CPAP gebruikten.
Volgens hoofdauteur dr. Galit Levi Dunietz, assistent-hoogleraar in neurologie en een slaapdeskundige, was er inderdaad een verband te zien. “Wij ontdekten een significante associatie tussen CPAP en een lager risico op dementie. Dat lijkt erop te wijzen dat CPAP een zeker beschermend effect heeft tegen dementie bij mensen met obstructief slaapapneu.” De onderzoekers denken dat er mogelijk een verband is tussen slaapapneu en risico op dementie. Diagnose en behandeling van obstructief slaapapneu kunnen een belangrijke rol spelen bij de cognitieve gezondheid van ouderen.
Referentie
Dunietz GL, Chervin RD, Burke JF, Conceicao AS, Braley TJ. Obstructive Sleep Apnea Treatment and Dementia Risk in Older Adults. Sleep. 2021 Mar 26:zsab076. doi: 10.1093/sleep/zsab076.
Meer informatie