Vaccinproducenten werken aan nieuwe versies die beter werken bij mutaties

februari 2021 Corona Willem van Altena

Moderna, de producent van het tweede coronavaccin dat beschikbaar is gekomen, wil binnenkort starten met het uittesten van een aangepaste versie van het vaccin, dat meer bescherming moet bieden tegen de Zuid-Afrikaanse virusmutatie.

Het Modernavaccin is voor 94% effectief tegen het oorspronkelijke coronavirus, maar tegen de Zuid-Afrikaanse variant B.1.351 blijkt daar maar een zesde deel van over te blijven. Daarom kondigde Moderna in januari aan dat ze aan een update van hun vaccin werkten. Inmiddels ligt er bij de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit een aanvraag van Moderna om het aangepaste vaccin op vrijwilligers uit te testen.

Booster

Daarnaast heeft Moderna ook een ‘booster’ ontwikkeld die voor meerdere virusmutaties effectief moet zijn. Die zou als aanvullende eenmalige injectie toegediend kunnen worden om zo de bescherming tegen nieuwe virusvarianten te verhogen bij mensen die al ingeënt zijn. Moderna onderzoekt ook of zulke boosterinjecties met een lagere dosering uitgevoerd kunnen worden, zodat meer mensen gevaccineerd kunnen worden.

Moderna hoopt dit jaar wereldwijd tussen de 700 miljoen en de 1 miljard vaccindoses te kunnen produceren. Nieuwe vaccinfabrieken moeten ervoor zorgen dat er in 2022 1,4 miljard doses beschikbaar komen.

Nederland

Nederland krijgt in het eerste kwartaal naar verwachting 390.000 doses van het Moderna-vaccin. Vaccinatie met het vaccin van Moderna bestaat uit 2 prikken met een tussenpoos van 4 weken.

Pfizer

Intussen is ook Pfizer/BioNTech begonnen met het ontwikkelen van een boosterprik die beter werkt tegen de nieuwe virusvarianten. In een geplande nieuwe fase 1 studie in de V.S. zullen 144 vrijwilligers die al twee vaccindoses gehad hebben 6 tot 12 maanden na hun tweede prik een derde vaccinatie met het bestaande Pfizervaccin ondergaan, om uit te vinden of dat de werkzaamheid verhoogt. Daarnaast wil Pfizer een aanvullende studie doen naar een flexibele manier om het bestaande vaccin snel aan te passen en in te zetten zonder dat daar langdurige fase 3 studies met tienduizenden proefpersonen aan vooraf moeten gaan. Bij het griepvaccin, dat jaarlijks wordt aangepast om nieuwe virusmutaties het hoofd te bieden, is dat al de praktijk.