Femoralis neuropathie is een aandoening van de grote bovenbeenzenuw. (Neuropathie betekent: beschadigde zenuw). De grote bovenbeenszenuw komt uit de zenuwwortels uit de onderrug, gaat door het bekken en loopt onder de liesband door naar de voorkant van het bovenbeen. De zenuw ligt vlak naast de liesslagader. Deze zenuw verzorgt het gevoel van de voorkant van het bovenbeen en de binnenkant van het onderbeen, ongeveer tot de enkel. Ook zorgt deze zenuw voor aansturing van de bovenbeensspieren, zodat we de heup kunnen buigen en de knie kunnen strekken. De kniepeesreflex loopt ook over deze zenuw.
Femoralis neuropathie is een pijnlijke aandoening. Doorgaans begint deze abruptmet pijn in de lies en het bovenbeen, soms met ook gevoelsstoornissen. Gelijktijdig of enkele tijd later ontstaat er zwakte van de bovenbeenspieren, wat lopen en opstaan bemoeilijkt. Mensen met femoralis neuropathie kunnen niet meer goed opstaan, zakken door de knie, of kunnen slecht traplopen. Bij de aandoening ontstaat er vaak een dof,pijnlijk of tintelend gevoel in de voorkant van het bovenbeen en de binnenkant van het onderbeen.
De belangrijkste oorzaak van schade aan deze zenuw is rek of beknelling, soms een (lokale) ontsteking.
De meest voorkomende oorzaken zijn:
Femoralis neuropathie wordt vastgesteld door een neuroloog, op basis van de klachten en een neurologisch onderzoek. Soms is een zenuwgeleidingsonderzoek nodig, waarbij de zenuw kan worden doorgemeten (EMG). Bloedonderzoek kan eventuele suikerziekte opsporen. Een scan van het bekken kan soms worden gebruikt om te onderzoeken of er sprake is van een bloeding of beknelling van de zenuw.
Bij een femoralis neuropathie is de zenuw inwendig beschadigd, en niet direct behandelbaar. Dit moet in de regel uit zichzelf gaan herstellen. In zeldzame gevallen is het mogelijk om de druk op de zenuw weg te nemen, bijvoorbeeld als een tumor of grote bloeding in het bekken de oorzaak is. Herstel van een beschadigde zenuw duurt lang, en kan soms wel weken tot maanden duren, soms wel ruim een jaar. Een arts zal mogelijkheden voor pijnstilling bespreken en de patiënt doorverwijzen naar een fysiotherapeut voor spierversterkende oefeningen.
https://www.neurologie.nl/publiek/patientenvoorlichting/femoralis-neuropathie
https://encyclopedie.medicinfo.nl/nervus-femoralis/3a8ad9f0053a4e3faf9f6574a8961b26