De FDA heeft in de Verenigde Staten groen licht gegeven aan ofatumumab als behandeling van relapsing vormen van MS, inclusief klinisch geïsoleerd syndroom en actieve secundaire progressieve MS. Het zal daar onder de naam Kesimpta® op de markt worden gebracht. Ofatumumab is een monoklonaal antilichaam tegen CD20. Daarmee schaart het zich bij andere anti-CD20-antilichamen zoals rituximab, ocrelizumab en het nog in ontwikkeling zijnde ublituximab. Deze middelen worden elk gedacht te zorgen voor een selectieve B-celdepletie in de circulatie, zonder dat hematopoietische stamcellen in het beenmerg of antilichaam-producerende plasmacellen worden aangedaan. Om die reden is het dat de MS kan worden bestreden, zonder dat de immuunsuppressie grote risico’s oplevert.
De goedkeuring van ofatumumab is gegeven op basis van de resultaten van de internationale fase III ASCLEPIOS-studies, waarin ofatumumab superieur bleek aan teriflunomide (Aubagio®), met een significant lagere relapsfrequentie en significant minder nieuwe laesies op MRI-beelden. ASCLEPIOS I en II waren identiek van opzet en includeerden samen 1.882 volwassen patiënten tot 55 jaar. Het risico op verslechtering van de invaliditeit na 6 maanden was 32,5 procent lager met ofatumumab in vergelijking met teriflunomide.
Ofatumumab kan door patiënten eens per maand zelf subcutaan worden toegediend met behulp van een auto-injector. Dit betekent dat patiënten dit thuis kunnen doen. Dit is anders dan bijvoorbeeld bij ocrelizumab, dat per infusie toegediend wordt in het ziekenhuis. Momenteel is ofatumumab ook bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in evaluatie. Het resultaat daarvan wordt in de eerste helft van 2021 verwacht.
Bron