
Patiënten met licht traumatisch hersenletsel die na twee tot drie maanden nog aanzienlijke symptomen vertonen, hebben een sterk verhoogd risico op langdurige klachten. Een RPQ-score van 14 of hoger na twee weken verhoogt het risico op aanhoudende symptomen na zes maanden met een factor 7,25. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh in de Verenigde Staten.
Onderzoekers analyseerden gegevens van 2.000 patiënten met licht traumatisch hersenletsel die tussen 2014 en 2018 werden opgenomen in 18 Level 1 traumacentra in de Verenigde Staten. Alleen patiënten die zich binnen 24 uur na hoofdtrauma meldden en voldeden aan de criteria voor traumatisch hersenletsel van de American Congress of Rehabilitation Medicine werden in de studie opgenomen. Het herstel werd beoordeeld aan de hand van drie uitkomstmaten: aanhoudende symptomen (gemeten met de Rivermead Post-Concussion Questionnaire, RPQ), onvolledig herstel (Glasgow Outcome Scale–Extended, GOSE <8) en een lagere kwaliteit van leven (Quality of Life after Brain Injury Overall Scale, QOLIBRI-OS ≤51).
De resultaten tonen aan dat een RPQ-score van 14 of hoger na twee weken significant geassocieerd is met aanhoudende symptomen (aOR 7,25), onvolledig herstel (aOR 4,85) en een lagere kwaliteit van leven (aOR 5,31) na zes maanden. De voorspellende waarde van deze drempel bleek betrouwbaar met een area under the curve (AUC) tussen 0,76 en 0,81.
Na drie maanden was een RPQ-score van 12 of hoger nog sterker geassocieerd met negatieve uitkomsten op zes maanden. Het risico op aanhoudende symptomen was toen zelfs 18,22 keer hoger, terwijl het risico op onvolledig herstel 8,44 keer hoger was en het risico op een lagere kwaliteit van leven 7,45 keer hoger. De AUC-waarden lagen tussen 0,80 en 0,88, wat duidt op een sterke voorspellende waarde.
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 85.000 mensen traumatisch hersenletsel, waarvan 30.000 de spoedeisende hulp bezoeken. De Nederlandse richtlijnen voor licht traumatisch hersenletsel adviseren een nauwkeurige follow-up en beoordeling van symptomen, maar er zijn momenteel geen formele drempelwaarden voor doorverwijzing naar gespecialiseerde revalidatie op basis van vroegtijdige symptoomscores.
De Nederlandse Vereniging voor Neurologie en de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen raden aan om patiënten met persisterende klachten na licht traumatisch hersenletsel door te verwijzen naar een multidisciplinair team. Dit Amerikaanse onderzoek suggereert dat het gebruik van specifieke RPQ-drempelwaarden kan helpen bij het identificeren van patiënten die baat kunnen hebben bij vroegtijdige interventie, wat mogelijk ook in de Nederlandse zorg geïmplementeerd zou kunnen worden. Door vroeg in te grijpen bij patiënten met verhoogde RPQ-scores, kunnen zorgverleners mogelijk langdurige klachten en een verminderde kwaliteit van leven helpen voorkomen.
Referentie
University of Pittsburgh Research Group. Subacute symptoms as predictors of recovery after mild traumatic brain injury: a multicenter cohort study. J Neurotrauma. 2025;42(3):215-223.