Lokaal toegediende CAR T-celtherapie laat veelbelovend resultaat zien bij glioblastoom

mei 2024 Neurotrials Willem van Altena

Chimeric antigen receptor (CAR) T-celtherapie toont potentie als behandelingsoptie voor glioblastoom, een agressieve en vrijwel altijd dodelijke hersentumor. Een fase 1-studie uit de Verenigde Staten onderzocht de effectiviteit van bewerkte CAR T-cellen die gericht zijn op het tumorgeassocieerde antigeen interleukine-13 receptor alfa 2 (IL-12Ra2). Deze CAR T-cellen zijn ontwikkeld bij City of Hope en gelicentieerd door Mustang Bio, een dochteronderneming van Fortress Biotech.

Bloed-hersenbarrière

De studie richtte zich op de uitdaging dat veel medicijnen de bloed-hersenbarrière niet kunnen passeren. Daarom zijn hersentumoren moeilijk behandelbaar met oncolytica. Om dit te omzeilen, werden CAR T-cellen rechtstreeks in de hersentumor en het cerebrospinale vocht toegediend. De geïnjecteerde CAR T-cellen waren specifiek ontworpen om IL-12Ra2 te herkennen, een receptor die vaak voorkomt op glioblastomacellen.

Uit de resultaten bleek dat 29 van de 58 patiënten met recidiverende hooggradige gliomen, voornamelijk glioblastoma, na de CAR T-celtherapie ten minste twee maanden stabiele ziekte bereikten. Twee patiënten vertoonden een gedeeltelijke respons en één patiënt had een volledige respons. Een tweede volledige respons werd gerapporteerd na aanvullende toediening van CAR T-cellen onder een compassionate use-protocol.

Bijwerkingen

Sinds de start van deze studie in 2015 was dit de eerste keer dat tweede-generatie CAR T-cellen rechtstreeks in de hersenen van patiënten met een hooggradige hersentumor werden toegediend. In eerdere studies was vastgesteld dat CD19 CAR T-celtherapieën cytokine release syndroom en neurotoxiciteit kunnen veroorzaken. Deze studie toonde echter aan dat lokale toediening van CAR T-cellen therapeutische activiteit kan hebben zonder deze ernstige bijwerkingen.

De studie was gebaseerd op eerdere fase 1-studies waarin aangetoond werd dat het direct injecteren van CAR T-cellen in de chirurgische resectieholte veilig was. In sommige gevallen werden katheters geïmplanteerd na tumorverwijdering, zodat CAR T-cellen direct op de plaats van de operatie konden worden toegediend. Dit leidde tot een vertraging in tumorrecidief in die gebieden. Later werd de toediening aangepast om de cellen ook in de ventrikels, waar cerebrospinaal vocht wordt geproduceerd, te injecteren.

Betere respons

Uit de studie bleek dat lokaal toegediende, gemodificeerde T-cellen therapeutische activiteit vertonen. De bevindingen zijn een belangrijke basis voor verdere ontwikkeling van deze behandeling. Er werd aangetoond dat de lokale toediening van CAR T-cellen veranderingen in de micro-omgeving van de hersenen en de tumor veroorzaakt, en dat nieuwe immuuncellen naar de hersenen migreren na infusie van CAR T-cellen. De aanwezigheid van immuuninfiltraten in de basistumor bleek een voorspeller voor een betere respons op de behandeling.

Conclusie

CAR T-celtherapie heeft potentie als behandeling voor hooggradige gliomen, maar er is meer onderzoek nodig om te begrijpen waarom de therapie bij sommige patiënten wel en bij andere niet werkt. De studie leverde belangrijke inzichten op in de interactie tussen de therapie en het immuunsysteem, en suggereerde dat de kenmerken van de basistumor invloed kunnen hebben op de effectiviteit van de behandeling. Verdere studies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen en te verfijnen.

Referentie

Brown CE, Hibbard JC, Alizadeh D, et al. Locoregional delivery of IL-13Rα2-targeting CAR-T cells in recurrent high-grade glioma: a phase 1 trial. Nat Med. 2024 Apr;30(4):1001-1012. doi: 10.1038/s41591-024-02875-1. Epub 2024 Mar 7. Erratum in: Nat Med. 2024 Mar 21;: PMID: 38454126; PMCID: PMC11031404.