Profylaxe met atogepant lijkt effectief bij moeilijk te behandelen episodische migraine

april 2024 Neurotrials Willem van Altena

Profylactische behandeling met oraal ingenomen atogepant is veilig, wordt goed verdragen en resulteert in een grotere, klinisch relevante afname van het gemiddelde aantal migrainedagen per maand dan placebo bij patiënten met moeilijk te behandelen episodische migraine. Dit concluderen neuroloog Cristina Tassorelli (Fondazione Mondino Istituto Neurologico Nazionale IRCCS, Pavia, Italië) en collega-onderzoekers op basis van de resultaten van de ELEVATE-studie.

ELEVATE

ELEVATE was een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde fase IIIb-studie die is uitgevoerd in 73 ziekenhuizen in Nederland, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Rusland, Spanje, Tsjechië, het VK en de VS. Volwassen patiënten met episodische migraine bij wie behandeling met 2-4 klassen van conventionele orale profylactische middelen was gefaald, werden 1:1 gerandomiseerd tussen behandeling met atogepant (60 mg 1 dd p.o.) of placebo gedurende 12 weken. De primaire uitkomstmaat was de verandering in het gemiddelde aantal migrainedagen per maand tijdens de behandelperiode ten opzichte van het begin van de studie, uitgedrukt in ‘least squares (LS) mean’. Ook werd de veiligheid van de behandelingen beoordeeld.

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 309 deelnemers (89% vrouw), van wie er 154 waren behandeld met atogepant en 155 placebo hadden kregen. De verandering in het gemiddelde aantal migrainedagen per maand was statistisch significant groter in de atogepantgroep, vergeleken met de placebogroep (LS-‘mean’: -4,2 vs. -1,9; verschil [95%-BI]: -2,4 [3-2 tot -1-5]; p<0,0001).

Ongewenste voorvallen

Het meest voorkomende ongewenste voorval tijdens de behandeling met atogepant was constipatie (10%). Ernstige ongewenste voorvallen traden op bij 3% van de patiënten in de atogepantgroep en bij geen van de patiënten in de placebogroep. Bij 2% van de patiënten in de atogepantgroep moest de behandeling worden gestopt vanwege een ongewenst voorval, tegenover 1% van de patiënten in de placebogroep.

Volgens de onderzoekers is atogepant mogelijk een effectief middel om migraineaanvallen te voorkomen bij patiënten met moeilijk te behandelen episodische migraine. De ELEVATE-studie is inmiddels afgerond.

Referentie

Tassorelli C, Nagy K, Pozo-Rosich P, et al. Safety and efficacy of atogepant for the preventive treatment of episodic migraine in adults for whom conventional oral preventive treatments have failed (ELEVATE): a randomised, placebo-controlled, phase 3b trial. Lancet Neurol 2024;23:382-92.