De impact van migraine op de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven

december 2023 EHC 2023 Marleen Huijsmans

Migraine wordt gezien als een onzichtbare maar belangrijke oorzaak van invaliditeit. Met name vrouwen van 15-49 jaar oud ervaren invaliditeit door migraine. Om beter inzicht te krijgen in de impact van migraine op de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven en de mate van depressie werd in Spanje een cross-sectioneel cohortonderzoek uitgevoerd. Tijdens EHC 2023 presenteerde David García Azorín, PhD (Hospital Clínico Universitario de Valladolid, Spanje) de uitkomsten van deze studie.

De ziektelast van migraine is over het algemeen groter voor patiënten met chronische migraine. Veel onderzoeken zijn daarom ook gericht op de groep patiënten met chronische migraine of patiënten met episodische migraine en een hoge frequentie van hoofdpijndagen. Toch heeft de meerderheid van de migrainepatiënten te kampen met een lagere frequentie van maandelijkse hoofdpijndagen. In dit Spaanse onderzoek werden daarom de kwaliteit van leven en mate van depressie vergeleken tussen alle migrainepatiënten en gezonde controles, en tussen de chronische en episodische migraine.

Studieopzet

In het kader van dit cross-sectionele onderzoek werden gegevens geanalyseerd van 7.074 respondenten van de Spaanse Nationale Gezondheids- en Welzijnsenquête uit 2020. De door patiënten-gerapporteerde gegevens over de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven werden verzameld met behulp van de SF-12- en EQ-5D-vragenlijsten. De mate van depressie in de onderzoekspopulatie werd onderzocht met behulp van de vragenlijst PHQ-9. Migrainepatiënten werden gedefinieerd als respondenten die een door een arts bevestigde diagnose van migraine hadden en ≥1 maandelijkse hoofdpijndagen (MHD) hadden in de afgelopen 30 dagen. De controlegroep bestond uit respondenten die geen geschiedenis van migraine meldden. De deelnemers uit beide groepen werden gematcht op basis van 11 demografische en klinische kenmerken.

Resultaten

In totaal werden 595 patiënten met een door een arts bevestigde migrainediagnose en ≥1 maandelijkse hoofdpijndagen in de afgelopen maand in de analyse geïncludeerd. Van hen hadden 251 (42,2%) patiënten 1-3 MHD, 209 (35,2%) hadden 4-7 MHD, 61 (10,2%) hadden 8-14 MHD en 74 (12,4%) ≥15 MHD. De controlegroep bestond uit 1.190 gematchte respondenten. De gemiddelde leeftijd van de onderzoekspopulatie was 41 jaar en 67% was vrouwelijk.

Alle analyses toonden significante verschillen (p<0,001) aan tussen de migrainegroep en controlegroep in SF-12, EQ-5D en PHQ-9. Patiënten met migraine hadden slechtere gemiddelde SF-12-scores voor de mentale component (41,9 vs. 44,7) en de fysieke component (48,6 vs. 51,55). EQ-5D liet een grotere last zien in de migrainegroep vergeleken met de controlegroep in ‘utility score’ (0,77 vs. 0,84) en visuele analoge schaal  (65,8 vs. 73,5). Met betrekking tot depressie had 70,4% van de migrainepatiënten en 50,5% van de mensen in de controlegroep een gemiddelde PHQ-9-indexscore ≥5, en twee keer zoveel migrainepatiënten (18,82% vs. 9,92%) vertoonden scores binnen het matig-ernstige depressiebereik. Opvallend was ook dat 18% van de patiënten met ≥15 maandelijkse hoofdpijndagen een score had die overeenkomt met een ernstige depressie.

Conclusie

De studie toonde aan dat mensen met migraine in Spanje een lagere kwaliteit van leven rapporteren dan mensen zonder migraine, zowel op mentaal als fysiek vlak. Daarnaast waren de respondenten met migraine vaker depressief dan de gematchte controlegroep. Een hogere frequentie van maandelijkse hoofdpijndagen correleerde met slechtere uitkomsten wat betreft de kwaliteit van leven, maar ook bij 1-3 maandelijkse hoofdpijndagen werd een negatief effect gevonden.

Referentie

García Azorín D, Moya-Alarcón C, Armada B, et al. Migraine impact on patient’s life in terms quality of life and mental health (2020 national health and wellness survey). Gepresenteerd tijdens EHC 2023; abstract AL004.