Bij mensen die een beroerte hebben gehad is snelheid van groot belang. Elke minuut telt: hoe eerder de diagnose gesteld wordt, des te eerder kan de juiste behandeling opgestart worden, en dat kan een enorm verschil in uitkomst betekenen. Bij Amsterdam UMC is nu een nieuwe vinding gedaan: een speciaal soort badmuts met elektrodes, waarmee al in de ambulance een EEG (hersenfilmpje) gemaakt kan worden. De speciale muts is inmiddels uitgetest in een klinische studie en deze week verscheen een artikel over de Amsterdamse vinding in vakblad Neurology. Neuroloog Jonathan Coutinho, klinisch technoloog Wouter Potters en hoogleraar radiologie Henk Marquering van Amsterdam UMC zijn de bedenkers van de slimme badmuts.
Neuroloog Jonathan Coutinho: “Ons onderzoek laat zien dat de badmuts patiënten met een groot herseninfarct met grote nauwkeurigheid kan herkennen. Dit is erg goed nieuws, want zo kan de badmuts uiteindelijk levens redden door patiënten direct naar het juiste ziekenhuis te brengen.”
Jaarlijks worden miljoenen mensen wereldwijd getroffen door een herseninfarct. Er zit dan een bloedprop vast in de bloedvaten naar de hersenen, waardoor een deel van de hersenen geen of te weinig bloed krijgt. Snelle behandeling is cruciaal om blijvende invaliditeit of zelfs overlijden te voorkomen. Op een EEG is te zien of er sprake is van een herseninfarct (een bepaalde type beroerte) en of het afgesloten hersenbloedvat groot of klein is. Dat onderscheid is bepalend voor de behandeling: bij een klein infarct krijgt de patiënt een bloedverdunner, bij een groot infarct moet het stolsel verwijderd worden in een gespecialiseerd ziekenhuis.
Coutinho: “Bij een herseninfarct telt elke minuut. Hoe eerder we beginnen met de juiste behandeling, hoe beter de uitkomst. Als de diagnose al in de ambulance duidelijk is, kan de patiënt direct naar het juiste ziekenhuis gereden worden, dat scheelt kostbare tijd.”
Tussen 2018 en 2022 is de ELECTRA-STROKE studie uitgevoerd. Daarbij werd de slimme badmuts uitgetest in twaalf ambulances. Zo werden data verzameld van ongeveer 400 patiënten. De studie laat zien dat de badmuts patiënten met een groot herseninfarct met grote nauwkeurigheid kan herkennen. Coutinho: “Uit deze studie blijkt dat de badmuts in een ambulance zijn werk goed doet. Zo kunnen we met de metingen van de badmuts al in de ambulance onderscheid maken tussen een grote of kleine bloedvatafsluiting.”
Om de badmuts te ontwikkelen tot een product en deze op de markt te brengen is in 2022 TrianecT opgericht, een spin-off bedrijf van Amsterdam UMC. Daarnaast loopt op dit moment een vervolgstudie (AI-STROKE) waarmee nog meer metingen worden verzameld om uiteindelijk een algoritme te ontwikkelen voor het nog beter herkennen van een groot herseninfarct in de ambulance.
Bron
Meer informatie