Vier nieuwe laboratoria bij Radboudumc gaan kunstmatige intelligentie verder implementeren

januari 2023 Zorg van de Toekomst Willem van Altena

Radboudumc in Nijmegen krijgt er in een klap vier nieuwe laboratoria bij die zich tien jaar lang alle vier gaan bezighouden met de implementatie van artificiële intelligentie (AI) op verschillende medische vakgebieden. De vier AI-labs worden gefinancierd door NWO en vanuit het bedrijfsleven. De vier nieuwe labs zijn onderdeel van het ROBUST-project, onder leiding van de Universiteit van Amsterdam. In totaal omvat dit project zeventien nieuwe labs met een totaal budget van 87 miljoen euro.

De vier AI-labs in Nijmegen gaan zich richten op:

  • inschatten risico’s bij een vernauwde kransslagader;
  • betere opsporing en behandeling prostaatkanker;
  • thuis meten van symptomen van parkinson;
  • analyseren van scans bij longkanker.

De nieuwe labs krijgen allemaal geld voor een onderzoeker, tien promovendi en ondersteuning.

1: Stent plaatsen of niet?

Een van de vier AI-labs is erop gericht om te voorspellen of een vernauwing in een kransslagader een hartinfarct zal veroorzaken, en of het plaatsen van een stent nodig is. Het gaat er daarbij met name om de patiënten niet onnodig te behandelen. Een belangrijke rol speelt daarbij de optische coherentietomografie (OCT), een beeldvormende techniek waarbij een kleine camera door de kransslagader beweegt. De artificiële intelligentie leert door middel van lerende algorites om patronen te herkennen en zodoende een mogelijk hartinfarct te voorspellen. Meteen na het maken van de OCT-scan kan er al een behandeladvies gegeven worden.

2: MRI-scans bij prostaatkanker

Een tweede lab gaat AI ontwikkelen en implementeren voor betere opsporing en behandeling van prostaatkanker. Een plan is om AI in te bouwen in MRI-scanners om ze efficiënter te maken. De AI-algoritmes in de scanner bepalen al na het maken van een paar beelden of de kans op kanker extreem klein is, wat bij een grote groep patiënten zo zal zijn. In dat geval kan de scan vroegtijdig gestopt worden en dat maakt de zorg sneller en goedkoper. Als de algoritmes twijfelen, kunnen er juist meer beelden gemaakt worden. Dat voorkomt onnodige biopten en geeft beter gerichte behandelingen.

3: Met smartwatch thuis parkinson meten

Het lab AI for Parkinson gaat aan de slag met een speciaal ontwikkelde smartwatch die op een betrouwbare manier symptomen van de ziekte van Parkinson kan meten, zoals trillen, moeite met lopen en variatie in de hartslag. De smartwatch meet symptomen continu, en kunstmatige intelligentie helpt de data te analyseren. Zo krijgen behandelaars de symptomen veel beter in beeld. In de toekomst willen de onderzoekers de AI-smartwatch inzetten om te monitoren of nieuwe behandelingen aanslaan.

4: Automatisering bij longkankerscans

Een vierde lab gaat AI inzetten voor een betere analyse van CT-scans bij verdenking op longkanker, zowel voor screening als vroege opsporing. De focus ligt op het met zekerheid uitsluiten van longkanker. De AI maakt een voorselectie, zodat de radioloog alleen nog de scans van de echt verdachte gevallen hoeft te beoordelen. Gezien de plannen om in Nederland een bevolkingsonderzoek longkanker op te starten is dat een zinvolle strategie.

Meer informatie

Nieuwsbericht op de website van Radboudumc